Cao Grafimedia: werkgevers leggen eindbod neer

Na 7 onderhandelingsrondes hebben werkgevers, vertegenwoordigd in het KVGO, een eindbod bij de vakorganisaties neergelegd. Dit, nadat zowel werkgevers als CNV Vakmensen tot de conclusie waren gekomen dat verder onderhandelen geen zin meer had. Het gat tussen werkgevers en vakbonden is gewoon te groot.

Loonsverhoging
Om tot een, op z’n minst, neutraal resultaat te kunnen komen, heeft CNV Vakmensen te elfder ure een loonvoorstel gedaan van €0,20 per uur structureel per 1 april 2021 (dus ongeveer 1% op een modaal salaris), en een eenmalige uitkering van €500,- per 1 september 2021, in een cao geldig tot en met 31-12-2021. Naar onze mening een vrij gematigd voorstel omdat ook CNV Vakmensen natuurlijk weet dat de nood bij veel bedrijven hoog is. Dit was voor de werkgevers een brug te ver: zij wensten in hun eindbod niet verder te gaan dan €0,18 structureel per 1 augustus 2021. Het is nu aan jullie om te bepalen of je hier genoegen mee kunt nemen of niet.

Wel toenadering op andere punten
De onderhandelingen gingen op het laatst alleen nog maar over de loonsverhoging, voor de rest waren partijen elkaar best dicht genaderd. Het eindbod van werkgevers bevat ook goede elementen zoals een ouderenregeling vanaf 65 jaar, het minimumloon van een 21-jarige als ondergrens voor iedereen, en 5 mei wordt vanaf 2022 een feestdag. Belangrijke afspraken; maar nogmaals: het loonbod vindt CNV Vakmensen té mager voor een (neutraal) resultaat.

Het woord is nu aan jullie: breng je stem uit!
In de bijlage kunnen jullie het complete eindbod van werkgevers nalezen. Uiteraard krijgen jullie ruimschoots de tijd om daar ook een oordeel over te vellen: tot en met 15 januari 2021 kunnen jullie je stem uitbrengen. Klik hier om meteen digitaal te stemmen.
Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met dit webadres op internet je stem uitbrengen: http://bit.ly/37WWhh6 En of je het nou te mager vindt of voldoende, maak in ieder geval wel gebruik van je recht als lid, en stem!

We houden jullie op de hoogte
Op 18 januari zullen we de balans opmaken en zal duidelijk worden of we een nieuwe cao hebben of dat we in actie zullen moeten komen, want dat is uiteraard de consequentie als het eindbod door een meerderheid van jullie wordt weggestemd!
We houden jullie op de hoogte.

Peter Bloemendaal, onderhandelaar CNV Vakmensen
E p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl / M 06 2047 1887

Downloads