Cao Grafimedia: kleine stapjes vooruit

Afgelopen maandag heeft CNV Vakmensen weer onderhandeld over de nieuwe cao Grafimedia. We hebben een paar kleine stappen gezet maar er is nog een hoop te doen.

Eerder met pensioen
Een belangrijk thema is het uitwerken van het pensioenakkoord, en dan met name de mogelijkheid voor werknemers (met ‘zware beroepen’) om eerder te kunnen stoppen met werken. Ons voorstel is om een fonds op te richten waaruit dit betaald kan worden. Werkgevers staan hier in principe niet negatief tegenover. Maar we zijn er nog niet uit; zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat in de grafische sector als ‘zwaar beroep’ geldt.

Loonsverhoging
Werkgevers zijn uiterst terughoudend wat een loonsverhoging betreft. Eigenlijk vinden ze dat daar in deze onzekere tijden nauwelijks ruimte voor is. Wat ons betreft is dat onacceptabel. Ten slotte zijn het ook voor de werknemers onzekere tijden, en jullie betalen ook mee aan de steunmaatregelen (NOW) van de overheid. Wij vinden dan ook dat daar best wat tegenover mag staan.

We zijn er nog niet
Naast de bovenstaande thema’s zijn er natuurlijk ook nog andere onderwerpen waar we graag invulling aan willen geven. Denk bijvoorbeeld aan meer aandacht voor (arbeidsmarkt gerelateerde) opleidingen en aan 5 mei als vrije dag. We hebben dus wel wat voorzichtige stapjes gezet maar we zijn er nog niet.

Op 7 december praten we weer verder. We houden jullie op de hoogte!

Peter Bloemendaal
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 2047 1887
E : p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl