Bod werkgevers Grafimedia teleurstellend

Op maandag 7 december heeft CNV Vakmensen opnieuw onderhandeld over een nieuwe cao Grafimedia. We hadden afgesproken dat we deze dag serieus zouden proberen om tot een akkoord te komen. Dat is helaas nog niet gelukt.

Werkgevers begonnen de dag met het volgende voorstel:

  • Een looptijd van de cao tot en met 31-12-2021;
  • Een structurele loonsverhoging van €0,13 per 1-8-2021;
  • Géén apart duurzaamheidsfonds, maar 0,2% extra in het huidige A&O fonds voor duurzame inzetbaarheid. (Dus geen regeling om 3 jaar eerder te kunnen stoppen met werken!);
  • De werkgeverspremie pensioen voor mensen die gebruik maken van bevallingsverlof (wet WIEG) wordt tijdens dat verlof doorbetaald;
  • Per 1-7-2021 wordt iedereen werkzaam binnen de sector minimaal betaald volgens het minimumloon van een 21-jarige.

CNV Vakmensen is teleurgesteld met dit bod, zo zeer zelfs dat wij er geen inhoudelijk tegenvoorstel op hebben gegeven. We begrijpen dat het niet goed gaat in de sector en dat er dus geen overdreven loonsverhogingen geëist kunnen worden. Maar €0,13 is wel heel mager. Bovendien hebben we van het begin af aan aangegeven dat we best bereid zijn tot loonmatiging, maar dat we dan ook wel een afspraak willen maken zodat medewerkers (met zware beroepen) eerder kunnen stoppen met werken. Dat de werkgevers daar niet in mee willen gaan is wat ons betreft onacceptabel.

Werkgevers zagen na onze reactie geen mogelijkheid meer om op dat moment verder te onderhandelen,zij willen eerst weer in overleg met hun achterban. Op 21 december praten we weer verder. Wat ons betreft moet er dan ook echt een resultaat op tafel komen! Mocht dat niet lukken dan moeten we met jullie bespreken hoe we verder gaan. We houden jullie op de hoogte!

Peter Bloemendaal
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 2047 1887
E: p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl