5de cao-ronde Grafimedia verloopt bijzonder slecht

Cao-overleg Grafimedia stilgelegd. Werkgevers beraden zich over een eindbod.

Teleurstellende onderhandeling
Op vrijdag 12 april hebben we het 5de en, zoals nu blijkt, voorlopig het laatste cao-overleg gehad. Met teleurstelling kijken we op de afgelopen keer terug.
De werkgeversdelegatie gaf in de onderhandeling aan dat het in sommige delen van de Grafimedia nog slechter gaat dan men had gedacht. Vanwege deze oorzaak is er volgens de werkgevers in 2024 niet veel qua loon en overige arbeidsvoorwaarden mogelijk. Als vakbonden hebben afgelopen vrijdag een voorstel gedaan dat nog net zou passen binnen ons mandaat. Dit mandaat is gebaseerd op de minimale reparatie van jullie koopkracht en een deel koopkrachtverbetering. In totaal waren wij als vakbonden bereid tot een resultaat te komen met een looptijd van 24 maanden en in totaal 18% loonsverhoging. Uiteraard zouden jullie de mogelijjkheid hebben om hierover te stemmen. De werkgevers gaven echter direct al aan dat het budget maximaal 10% is, met een looptijd van maar liefst 27 maanden!

Wij kiezen voor de mensen
We hebben hier als vakbonden lang over gesproken. Natuurlijk hebben we als vakbonden oog voor de bedrijven in de sector en de werkgelegenheid voor de mensen die er nu vaak met veel plezier werken. Echter, we moeten ook kijken naar de situatie waar de werknemers mee geconfronteerd worden. Dat betekent voor veel: steeds minder kunnen kopen. Als we naar de koopkracht kijken vanaf de laatste cao hebben jullie veel moeten inleveren. Uiteindelijk hebben we een afweging moeten maken: gaan we de slecht presterende bedrijven (tijdelijk) redden of gaan we voor de belangen voor onze leden en de nog niet georganiseerde werknemers? We hebben besloten om vast te houden aan onze uitgangspunten. Een koopkrachtverbetering! Dit is voor de werknemers van de sector Grafimedia heel hard nodig. Wat ook meespeelt is dat heel veel werknemers binnen de sector met hun (technische) vaardigheden morgen al elders aan de slag kunnen in bedrijven waar wel goede cao-afspraken gemaakt zijn. Dit hebben we ook klip en klaar meegedeeld aan de werkgeversdelegatie. Goed opgeleid technisch personeel is goud waard!

Na lang beraad hebben de werkgevers besloten dat in hun ledenvergadering op 14 mei de 10% voor 27 maanden (opnieuw) besproken gaat worden en dat er daarna een eindbod  wordt geformuleerd. 

Dit is het moment waarbij we jullie oproepen om jullie betrokkenheid te tonen!
De druk moet vanuit ons opgevoerd worden. Wij hebben jullie inzet hierbij heel hard nodig! Ga daarom samen met je collega’s in gesprek en zorg dat zo veel mogelijk collega’s lid worden. Ga ook gezamenlijk met je collega’s naar jouw werkgever om deze te overtuigen dat er echt een beter bod moet komen na 14 mei om toch tot een cao-akkoord te kunnen komen. Laat je niet afschepen met de opmerking dat je werkgever zo goed is voor je en wel éénmalig een bedrag zal over maken. Dit is nu namelijk wel aardig, maar de gestegen prijzen gaan waarschijnlijk niet meer terug naar het niveau van (voor) 2020. Het is daarom van belang dat er een structurele koopkrachtverbetering komt om te voorkomen dat je iedere maand keuzes moet blijven maken bij het boodschappen doen. Ondertussen kan je ook eens rustig om je heen gaan kijken of er niet een leuke andere baan voor je beschikbaar is. Zeker voor iedereen die een beetje technisch is staan de deuren wagenwijd open. Wellicht helpt dit ook om jouw werkgever op andere gedachten te brengen en op de ledenvergadering van de werkgevers te pleiten voor toch een hogere loonsverhoging.

Vervolg
Na 14 mei zullen wij jullie informeren over het eindbod van werkgevers en zullen we dit eindbod ter stemming aan jullie gaan voorleggen.

Als je vragen of opmerkingen hebt, dan horen we dit graag van je.

De cao online
Op de cao-pagina Grafimedia kun je vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je vindt er alle informatie over het cao-traject. Je hebt geen account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Grafimedia, kun je vinden op jouw cao-pagina

Nog geen lid? Hoe meer leden we hebben, hoe sterker we staan in de onderhandelingen!
Word lid en stem mee over je cao. Tijdelijke actie t/m maart 2024: de eerste 6 maanden voor € 24. Dit is slechts € 4 per maand. Zo gaan we in 2024 samen sterker door. Voor meer
informatie: https://www.cnv.nl/lid-worden/

Met vriendelijke groet,
Ook namens Jos Cohen (FNV) en Gerard van der Lit (De Unie),

Laura Vermeulen (bestuurder CNV)
E: l.vermeulen@cnv.nl