Leden stemmen tegen eindbod Lyondell

Op vrijdag 16 december vonden de ledenraadplegingen en stemming plaats over het eindbod van Lyondell. Jullie zijn hier massaal op afgekomen en stemden met grote meerderheid (80%) tegen het eindbod van jullie werkgever. In deze nieuwsbrief lees je wat dit betekent.

Ledenraadpleging

Dat dit cao traject bij de werknemers van Lyondell speelt, zagen we vorige week bij de ledenraadpleging. De zaal was letterlijk te klein door jullie massale komst. Dank jullie wel daarvoor!
Tijdens de bijeenkomst hebben wij het eindbod en het proces daar naar toe uitvoerig besproken en jullie vragen daarover beantwoord.

Grootste bezwaren tegen het eindbod 

Discussiepunten als: wat is een realistisch loonbod en waarom wordt er niet meer op secundair geboden? kwamen meermaals aan de orde.
Wat een realistisch loonbod voor 2023 is, is moeilijk te bepalen. Wij willen natuurlijk de APC, maar we snappen ook wel dat 14% loonsverhoging wat veel gevraagd is. Echter is het verschil tussen 5,25% en APC nu wel heel groot.
We stonden ook uitvoerig stil bij de secundaire arbeidsvoorwaarden, hier moet Lyondell echt met (grote) verbeteringen komen. Jullie zijn blij dat er stappen worden gezet op het generatiepact maar vinden het huidige aanbod te mager.

Wat nu?

We roepen nu Lyondell op om voor 13 januari met een beter bod te komen. Jullie hebben duidelijk aangegeven dat er meer moet gebeuren op loon in het tweede jaar en dat er betere kwalitatieve afspraken gemaakt moeten worden. Mocht de directie niet met verbeteringen komen dan gaan we een actietraject in.

Actietraject

De eerste stap in een actietraject is het uitroepen van zogenaamde  ¾-vergaderingen. Als deze vergaderingen goed bezocht worden en ¾ van de aanwezigen stemt voor acties, is de eerste hobbel genomen en zullen bonden een ultimatum versturen namens onze leden. Nadat dit verloopt is de weg vrij om daadwerkelijk te gaan actievoeren. We zullen ook een actiecomité oprichten die de acties vorm gaan geven. Bespreek alvast met de collega’s in jouw ploeg, wie hiervoor zijn hand opsteekt.

Bal ligt bij Lyondell 

Voor nu zullen we eerst de reactie van Lyondell afwachten. In de tussentijd moeten jullie de gelederen gesloten houden en zorgen dat alle collega’s aangelijnd blijven bij het gemeenschappelijk doel: een fatsoenlijke cao. Alleen als we samen een sterke vuist maken zullen we succesvol zijn!

We houden jullie uiteraard op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Op onze cao pagina kun je alles nog eens teruglezen en je reactie achterlaten.
 
Namens de cao delegatie,

Joop Oskam en Marco Peters,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder regio Rotterdam
j.hoogland@cnvvakmensen.nl