Pensioenafspraak ICL Fertilizers

We hebben dit jaar onderhandeld met de werkgever over een nieuwe pensioenafspraak. Vanaf het begin konden we ons niet vinden in de voorstellen van de werkgever. Daarnaast vinden we het te vroeg om nu afspraken te maken terwijl de wetgeving nog helemaal niet duidelijk is.

Voorstellen werkgever
De voorstellen van de werkgever gaan ervan uit dat er een vast budget voor de pensioenen is. Dit heeft de volgende gevolgen:

  • De huidige werknemers houden wat ze hebben. Omdat de huidige werknemers relatief “oud” zijn, is er te weinig budget over voor nieuw personeel. Dit betekent dat een nieuwe medewerker een veel lagere pensioenopbouw krijgt.
  • Ook wil de werkgever dat alleen de nieuwe werknemer hiervoor gaat betalen. Dit kan leiden tot tweespalt onder het personeel. Waardoor een nieuwe medewerker eerder geneigd is te vertrekken of de baan niet eens neemt!

Het gaat hier om een (toekomstige) bezuinigingsactie, het nieuwe pensioenvoorstel is veel goedkoper voor de werkgever. Wij willen hier natuurlijk niet aan meewerken.

Wat wil de vakbond?
Wij willen een goede pensioenregeling voor iedereen met een acceptabel opbouwpercentage. Gelukkig hoeven we nu niet te beslissen en kunnen we de huidige regeling doorzetten. 

De werkgever wil ons onder druk zetten: Als we niet akkoord zouden gaan voor het eind van het jaar dan zou de indexatieregeling van het Zwitserleven pensioen niet verlengd worden. Deze indexatie is 1% per jaar. Hierover zijn in vorige CAO’s afspraken gemaakt, maar de regeling loopt nu af. In de afspraken wordt ieder jaar een geldbedrag opzijgelegd om de 1% indexatie van te kopen. In deze pot zit nog €200,000, goed voor 3%. Dus ondanks het dreigement hebben we nog recht op 3% indexatie. Voor nu is afgesproken dat het saldo van uit de indexatiedepot eenmalig gebruikt zal worden voor indexatie.

Hoe verder?
Natuurlijk blijven we in gesprek en zullen namens jullie het beste resultaat uitonderhandelen. Maar wel zodra er meer duidelijkheid is in wetgeving en we ook wat resultaten hebben uit andere bedrijven en sectoren. Want: waarom voor de muziek uitlopen? 

Met vriendelijke groet,
Mede namens de kaderleden Marc en Enzo,

Chantal v. Binsbergen    bestuurder CNV C.vanbinsbergen@cnvvakmensen.nl
John van Dorland           bestuurder FNV john.vandorland@fnv.nl