Advent/Lanxess sluit geen overgangs-cao DEM af

Er komt geen overgangs-cao voor DSM Engineering Materials. Advent/Lanxess zullen morgen, als DEM officieel over gaat naar de nieuwe eigenaren, alle arbeidsvoorwaarden mee over nemen. Over de compensatie voor de optieregeling zal na de overgang van DEM verder over gesproken worden. Dat heeft het bedrijf de vakbonden laten weten.

Dat de nieuwe eigenaren geen overgangs-cao afspreken heeft geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. Bij een 'overgang van onderneming' is de kopende partij verplicht om alle rechten en plichten van de werknemers over te nemen. Zo zullen de DSM-cao en het sociaal plan tot het einde van de looptijd mee overgaan. Voor voorwaarden, die niet mee over kunnen, zoals de optieregeling, moet een compensatie komen. De cao loopt tot en met 30 september 2023. Het sociaal plan loopt tot 31 maart 2026.

Struikelpunt

Eind februari hebben jij en je collega’s het eindbod voor een overgangs-cao van de combinatie Advent/Lanxess door de vakbonden unaniem afgewezen. Vooral de compensatie van €3000 voor de optieregeling was voor jullie een struikelpunt. Wij als vakbonden zijn, net als jullie, van mening dat hier een structurele vergoeding voor in de plaats moet komen. De kopende partij vindt dat een afkoopsom voldoende is.

Naar de rechter

Vakbonden en Advent/Lanxess wilden de optieregeling bij de rechter voorleggen. Die moest dan beslissen of een eenmalige vergoeding volstaat of dat er een structurele vergoeding moet komen. Dat was echter niet haalbaar voor de overgang van het DEM morgen. Na de overgang gaan de partijen kijken of het zinvol is om alsnog naar de rechter te stappen.

Samen sterk

De moeizame onderhandelingen over een overgangs-cao laat zien hoe belangrijk het is om een sterke vakbond te hebben. Advent/Lanxess verwachten van jouw en je collega's volledige inzet en gedrevenheid, maar willen daar niets voor terug geven. Ik roep je daarom op om met niet-georganiseerde collega's in gesprek te gaan. Wijs ze op het belang van een sterke vakbond binnen het nieuwe bedrijf. Want alleen met een sterke vakbond kunnen we de eigenaar laten inzien dat de medewerkers het kapitaal van de organisatie is. Niet de panden of machines, maar jij en je collega's. 
Wil je het hele traject nog eens bekijken, ga dan naar Cao DSM NL Services | CNV Vakmensen

Mede namens kaderleden Ate van Hooff en Mans Hogenberg,

Ed Leunissen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 29023284 / e.leunissen@cnvvakmensen.nl 

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error