Stroeve start cao-onderhandelingen Envalior

De eerste twee ronden van de cao-onderhandelingen met Envalior zitten erop. Op vrijdag 29 september hebben de bonden voor de tweede keer met de directie om tafel gezeten om de nieuwe cao te bespreken. Daarbij is Envalior met een eerste loonbod gekomen.

In het eerste overleg zijn de voorstellen van de vakbonden besproken. In de tweede ronde is de werkgever met het volgende cao-voorstel gekomen:

Loonbod
Een cao met een looptijd van 12 maanden met een loonsverhoging van 5,5 % vaste verhoging en 3 % variabele verhoging voor alle salarisschalen. De overige voorstellen van de vakbonden zijn in de eerste reactie geparkeerd.

Te mager
De vakbonden hebben dit bod met verbazing ontvangen en verzocht om met een voorstel te komen wat beter tegemoetkomt aan de verwachtingen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een tweede bod van de werkgever die als volgt eruitziet:

  • 6,5% vaste loonsverhoging
  • 1,5% variabele loonsverhoging
  • Een verhoging van de reiskosten woon-werkverkeer naar 21 cent
  • (Functie)waardering gedurende de looptijd met sociale partners bespreken
  • Verlofmanagement gedurende de looptijd met sociale partners bespreken
  • Het vastleggen van de betalingstermijn van 12 maanden. Wat betekent dat er niet meer wordt teruggegaan naar 14 betalingstermijnen.

Voorstel onvoldoende
Als reactie hierop hebben de vakbonden aangegeven dat de ruimte rondom het loon en het ontbreken van reactie op de andere voorstellen onvoldoende te vinden. Sterker nog.  Wij als bonden zien op basis hiervan geen ruimte om verder te onderhandelen. We hebben de directie daarom verzocht om meer financiele ruimte te zoeken. De directie heeft de vakbonden verzocht met een reactie te komen.

Jouw reactie
Wij zijn benieuwd wat jij van de voorstellen van Envalior vindt. Zo willen we graag weten wat jij vindt van het voorstel/voorwaarde van Envalior om de betalingstermijn van 12 maanden te handhaven. Laat het ons weten. Dat kan via de mail of via jouw cao-pagina. De onderhandelingen gaan op woensdag 11 oktober verder.

Werf leden
De stroeve onderhandelingen bij Envalior en de hele discussie rond de afkoop van de optieregeling laten zien hoe belangrijk het is om een sterke vakbond te hebben. Hoe meer mensen er lid zijn van de bond, hoe meer invloed we aan de onderhandelingstafel hebben. We roepen jullie daarom op om collega's die nog niet zijn georganiseerd, te wijzen op het belang van een sterke bond. Praat met ze en overtuig ze ervan om lid te worden van onze beweging. Laat ze zien dat een lidmaatschap van de bond ertoe doet. Dat we samen het verschil kunnen maken. Want samen zijn we sterk! En uiteindelijk gaat het over jouw cao, jouw arbeidsvoorwaarden.

Kaderlid
Wil je meepraten en meedenken over de cao? Ben jij de persoon die problemen op de werkvloer signaleert en wil jij de ogen en oren van de bestuurder binnen Envalior zijn? Wordt dan kaderlid. Want kaderleden zijn onmisbaar voor de bond. Wil je meer weten over het werk? Spreek dan met kaderleden Ate van Hooff in Geleen of Mans Hogenberg in Emmen aan. Zij kunnen je alles vertellen over het belang van kaderleden en wat het werk inhoudt. We houden jullie op de hoogte van de onderhandelingen.

Mede namens Ate van Hooff en Mans Hogenberg.

Ed Leunissen
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 29 02 32 84
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl

 

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error