Uitnodiging ledenbijeenkomst Chemours nav verbeterd onderhandelingsresultaat

Op 2 augustus is een vervolgoverleg geweest tussen Chemours en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen naar aanleiding van het afwijzen van het vorige onderhandelingsresultaat. Uit dit overleg is een verbeterd resultaat gekomen dat wij op 28 augustus om 14.00 uur en om 16.00 uur toelichten aan de leden. Daarna opent de digitale stemperiode en kunnen jullie opnieuw stemmen. Zie de bijlage voor het volledig verbeterd onderhandelingsresultaat.

De voornaamste redenen dat het vorige onderhandelingsresultaat in grote meerderheid niet is geaccepteerd zijn:

  • Loon
  • Werkgroep seniorendagen
  • Beloningsmatrix
  • Dienstlengte verhogen van 11 naar 12 uur per dag

Deze onderwerpen zijn dan ook aan bod gekomen tijdens het vervolgoverleg.

Loon
De leden hebben duidelijk aangegeven dat zij het inleveren van loon niet zien zitten. De werkgever heeft daarop gereageerd dat indien vastgehouden wordt aan een inflatiecorrectie voor nu en de toekomst, dat dit wel volgens de spelregels moet plaatsvinden. Uiteindelijk is het volgende overeengekomen:
De negatieve uitkomst van de inflatiecorrectie van -3%, welke volgens de spelregels verrekend zou moeten worden op 1 juli 2023, zal niet uitgevoerd worden, maar zal op de lat geschreven worden. Deze dient ingehaald te worden met toekomstige cao verhogingen. Aangezien niet te verwachten valt dat in het komende jaar de -3% ingehaald kan worden, is nu de looptijd van de cao 24 maanden. Het voordeel van dit uitwerkingsmodel is dat het loon niet naar beneden gaat en dat dit voor nu ook geen negatieve gevolgen heeft voor pensioen, overwerktarief, ploegentoeslag ed.

Werkgroep seniorendagen
In het vorige onderhandelingsresultaat was alleen afgesproken om in een werkgroep verkenningen te doen zonder intenties en/of afspraken vooraf. Maar jullie, de leden, hebben zich duidelijk uitgesproken dat geen aanpassingen aan de seniorendagen gewenst zijn. Een werkgroep suggereert echter dat over dit onderwerp toch onderhandeld kan worden. In het verbeterd resultaat is geen afspraak opgenomen dat die werkgroep er komt, maar zoals eerder besproken tijdens de ledenvergadering kan jullie werkgever dit onderwerp alsnog agenderen tijdens periodiek overleggen.

Beloningsmatrix
Zoals jullie in het verbeterd resultaat kunnen zien, is de beloningsmatrix aangepast naar aanleiding van de afwijzing van het vorige onderhandelingsresultaat.

Dienstlengte verhogen van 11 naar 12 uur per dag
De tekst zoals opgenomen in het onderhandelingsresultaat zal worden toegepast in de nieuwe cao.

Wij nodigen jullie uit voor de ledenbijeenkomst waarin wij deze veranderingen en het proces zullen toelichten in twee sessies. De ledenbijeenkomst wordt gehouden op:
Datum: maandag 28 augustus
Aanvang: 1e sessie 14.00 uur, 2e sessie 16.00 uur
Locatie: MFB de Soos

Na de ledenbijeenkomst kunnen jullie digitaal stemmen. Jullie ontvangen hiervoor nog een andere nieuwsbrief met daarin de stemknop.

Jelmer zal tijdens de ledenvergadering weer aanwezig zijn, net als de kaderleden van CNV Vakmensen. Als jullie vragen of opmerkingen hebben, laat het een van ons dan vooral weten. Voor het hele cao proces en de nieuwsbrieven, kunnen jullie terecht op: Cao Chemours | CNV Vakmensen

Namens Soula Voultsidis en Henk van Spankeren (kaderleden CNV Vakmensen),

Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

en

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E: j.hoogland@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error