Vakbonden hebben eerste gesprek met Arkema Rotterdam over cao

Op 7 november 2023 spraken FNV en CNV met jullie directie over de nieuwe cao. Jullie werkgever wil het aantal ouderendagen en 85% dagen in lijn brengen met de omgeving. De directie wil ook graag een resultaatsafhankelijke beloning in de cao om individuele prestaties extra te kunnen belonen.

Hieronder volgt een uitvoeriger verslag van de eerste bijeenkomst. Uiteraard hebben ook wij onze voorstellen toegelicht.

Bedrijfsupdate en inzet FNV en CNV Vakmensen voor nieuwe cao

Arkema verwacht na de dip in de tweede helft van 2023, weer uit het dal omhoog te klimmen, maar wil scherp op de kosten sturen. Daarom zou er weinig ruimte zijn om ‘dure’ afspraken met ons te maken. FNV en CNV Vakmensen benadrukten juist dat onze leden goede afspraken over loon en bijvoorbeeld het verhogen van de ziektekostenbijdrage, die de koopkracht op peil houdt, willen maken.  

Voorstellen Arkema: versoberen ouderenregeling en prestatieafhankelijk belonen

Arkema heeft jullie senioren- en 85%-dagenregeling met die van andere bedrijven vergeleken. De directie vindt dat het vanaf 60 jaar bovenmatig veel vrije dagen toekent en wil deze dagen meer in lijn brengen met de ‘benchmark’. Werkgever wil de regeling versoberen en het geld aanwenden voor bijvoorbeeld een loonsverhoging. Daarnaast wil Arkema werknemers stimuleren om zich extra in te zetten, in de vorm van prestatieafhankelijke beloning in de cao.  

Wat vinden vakbonden hiervan?

Wij zijn tegen het versoberen van bestaande rechten. Vaak is daar in het verleden hard voor geknokt. Wij hebben Arkema gevraagd wat het precies voorstelt. Ook willen we graag de details van de benchmark inzien. De seniorenregeling heeft tot doel om oudere collega’s fit de finish te laten halen. Als je dagen afbouwt terwijl de AOW-gerechtigde leeftijd verder naar achteren schuift, is onze vraag: hoe je ervoor zorgt dat collega’s dat kunnen blijven doen en niet inleveren? Over het prestatieafhankelijk belonen zijn bonden ook niet enthousiast. Wij vragen ons af of het doel van de directie om mensen een stapje harder te laten lopen niet ten koste gaat van het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid, het wij, voor het reilen en zeilen binnen Arkema, waar ook hard aan gewerkt wordt. Ook hier hebben we gevraagd om een concreet voorstel.   

Wij zijn benieuwd wat onze leden van deze punten vinden. Spreek één van de kaderleden aan of mail voor FNV: iris.vanderveen@fnv.nl en voor CNV: ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl.

Vervolg onderhandelingen 

Wij hebben een tweede overleg gepland op 26 februari 2024. Dat duurt nog lang. Het betekent dat er op korte termijn geen nieuwe cao komt. Dat komt ook omdat wij denken dat het niet verstandig is om als Arkema cao een voorloper te zijn in deze regio. Daarom kunnen we beter wachten tot er wat meer zicht is over wat er verder in de regio wordt afgesproken. Hopelijk staan de zaken er bij Arkema tegen die tijd ook beter voor.  

Samen sterk voor een goede cao en laat geen geld liggen

Wij willen fatsoenlijke afspraken bij Arkema maken. Met hoe meer leden we zijn, hoe sterker onze positie aan tafel. Heb het eens met je collega over het belang van de bond. Kijk op onze website Word lid | CNV Vakmensen.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Mede namens Michael Vink, Valentino Mansueti en Iris van der Veen (FNV Procesindustrie) en Rob Rademakers (CNV Vakmensen),

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-53 73 64 90
E  ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error