Cao Leisure met 5 maanden verlengen?

De lockdown is verlengd tot 31 maart: dit betekent dat de dierenparken voorlopig hun deuren gesloten houden. Volgens onze gegevens ben je werkzaam bij één van de dierenparken die aangesloten is bij de Cao Leisure. Zoals je weet is de cao Leisure, die op 1 november 2020 is geëindigd, met negen maanden verlengd tot 1 augustus 2021.

Eerste gesprek
Werkgevers zijn er deze keer vroeg bij en hebben de vakbonden in februari alvast uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dit gesprek met werkgevers was een kennismakingsgesprek met de nieuwe onderhandelaar van FNV, om de stand van zaken in dierenparken te bespreken en te spreken over de voortgang van het cao-traject. 

Voorschot op de cao-onderhandelingen
Werkgevers gingen in dit gesprek al een stukje verder en namen een voorschot op de cao-onderhandelingen die nog moeten beginnen en gepland staan voor 23 maart 2021 en 20 april 2021.
Werkgevers hebben in het gesprek nogmaals de gevolgen van de coronacrisis voor de dierenparken aangehaald. Dat het niet te voorspellen is hoe het jaar 2021 voor de dierenparken eruit zal komen te zien, maar dat het wel zeker is dat het een stuk minder zal zijn dan het jaar 2019 en niet veel beter zal zijn dan 2020. Er zal geen ruimte zijn voor investeringen in vernieuwingen. Vaste kosten lopen op dit moment gewoon door zonder dat daar inkomsten tegenover staan en er wordt in de verschillende dierenparken gereorganiseerd. We verkeren nog steeds in een onzekere periode. Het aantal besmettingen laat geen daling zien en er wordt ook nog geen duidelijk perspectief geboden.

Cao-verlenging
Werkgevers hebben vervolgens aangegeven dat zij met de wetenschap van nu, in oktober van vorig jaar met een ander voorstel zouden zijn gekomen. Zij zouden dan het voorstel hebben gedaan om de cao Leisure niet tot 1 augustus 2021 te verlengen maar tot en met 31 december 2021. De vraag die daarmee feitelijk aan bonden wordt gesteld is of de leden ermee kunnen instemmen dat de Cao Leisure met nog eens 5 maanden ongewijzigd wordt verlengd tot en met 31 december 2021.

Wat vind jij?
Het is te begrijpen dat werkgevers, gelet op de omstandigheden, de Cao Leisure met nog eens 5 maanden ongewijzigd willen verlengen tot en met 31 december. Maar zoals altijd is het laatste woord aan jullie. Laat weten wat jij vindt door te stemmen via deze link.
Krijg je deze nieuwsbrief per post omdat wij geen e-mailadres van jou hebben, dan kun je op internet jouw stem uitbrengen met dit webadres: http://bit.ly/3bCf03n Graag ontvangen wij jouw stem vóór 20 maart a.s.

Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1998