Moeizame 2e onderhandelingsronde Recreatie met onacceptabel loonbod

Op maandag 6 november hebben CNV Vakmensen en FNV Recreatie onderhandeld met de werkgeversorganisatie HISWA-RECRON over de nieuwe cao die op 1 januari 2024 van kracht moet worden. Dit was de tweede onderhandelingsronde sinds de start van de gesprekken in september.

HISWA-RECRON had meer tijd nodig om met voorstellen vanuit hun achterban te komen, waardoor een eerder geplande onderhandelingsdatum op 24 oktober niet doorging.

Onderhandelingen stroef

De onderhandelingen verlopen stroef, met name vanwege het loonbod dat CNV Vakmensen en FNV Recreatie als onacceptabel ervaren.
Werkgevers streven naar een tweejarige cao met een structurele loonsverhoging van 8%, verdeeld over vier indexatiemomenten: 1 januari 2024, 1 juli 2024, 1 januari 2025 en 1 juli 2025, wat neerkomt op 4% per jaar.
In tegenstelling hiermee vraagt CNV Vakmensen 10% voor een éénjarige cao. De afgelopen twee jaar was de inflatie hoog, en medewerkers zijn onvoldoende structureel gecompenseerd. Dit heeft de koopkracht van medewerkers in de sector onder druk gezet. In de bijlage kunnen jullie de volledige voorstellen van de werkgevers vinden.

Ongeloofwaardig

Het is teleurstellend dat werkgevers, ondanks goede prestaties in de sector en behaalde hoge winsten, terughoudend lijken te zijn in investeringen die hun eigen personeel aangaan. Daarnaast geven werkgevers wel aan dat ze graag een aantrekkelijke sector willen zijn voor huidige en nieuwe medewerkers. Echter gezien de opstelling van werkgevers en de minimale bereidheid om structureel in de arbeidsvoorwaarden te willen investeren tast dit sterk de geloofwaardigheid van werkgevers aan.
Momenteel is er geen basis om verder te praten. De volgende onderhandelingen zijn gepland op 21 november en 27 november. Tegen die tijd moet er een acceptabel loonbod op tafel liggen om te bepalen of er een basis is voor verdere gesprekken en werkgevers daadwerkelijk willen investeren in hun eigen personeel.

Dag van de Recreatie 6 december

Op 6 december staat de dag van de recreatie op het programma waar alle medewerkers die werkzaam zijn in de sector van harte uitgenodigd voor zijn. Meld je aan via deze link. Mochten werkgevers zich op minimale wijze blijven opstellen dan zal dit die dag ongetwijfeld een gesprekspunt zijn deze dag.

Vragen of reageren?

We houden je op de hoogte en aarzel niet om contact met ons op te nemen. Heb je vragen, wil je reageren of alleen alles over dit cao-traject volgen? Dat kan 24/7 op de cao-pagina.

Bestuurders CNV Vakmensen:

Job Marskamp: j.marskamp@cnvvakmensen.nl  en 
Kaj Gründemann: k.grundemann@cnvvakmensen.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error