Mediq stelt feiten over cao verkeerd voor

De werknemers van Mediq vragen in een petitie om een cao met CNV Vakmensen en FNV. CNV Vakmensen zegt tegen Mediq, dat alle punten bespreekbaar zijn. Mediq wil korten op jouw loon. Mediq doet net of er geen petitie is geweest en geen gesprek met CNV Vakmensen.

Hoe zat het ook alweer?
Mediq wil graag drie dingen:

  1. Geen stapeling van verschillende loonsverhogingen. Je krijgt elk jaar een verhoging van je RSP (beoordelingsverhoging, periodiek), zo lang je niet aan het einde van je schaal zit. En daarnaast spreken we meestal in de cao een inflatiecorrectie af. Mediq dacht, dat dat allebei ten koste gaat van de winst. CNV Vakmensen heeft aan Mediq uitgelegd, dat dat niet zo is: alleen de inflatiecorrectie kost het bedrijf geld. De verhoging van de RSP kost 0 euro voor het bedrijf (zie uitleg hieronder). Mediq vond dit enkele weken geleden nog een feit: de doorloop door de schalen is voor Mediq gratis;
  2. Dat alle medewerkers meepraten over de cao. CNV Vakmensen heeft aangeboden dat te organiseren. Mediq wijst dat aanbod af. Maar gelukkig kun jij nog steeds mee praten, lees vooral verder;
  3. Een andere manier om door je schaal te gaan. CNV Vakmensen heeft voorbeelden gegeven hoe dat kan. Mediq vond dat goede voorbeelden.

Op alle drie punten gaf CNV Vakmensen dus een oplossing aan Mediq. En toch wil Mediq niet met CNV Vakmensen praten.

Uitleg dat de RSP-verhoging het bedrijf niets kost
Dit is even technisch. Stel je voor, alle medewerkers van Mediq staan op een trap. De één is net begonnen, verdient nog weinig. Die staat onderaan. De ander werkt er al een paar jaar, die staat halverwege de trap. En een grote groep staat bovenaan de trap, in een grote ruimte. Elk jaar komen een paar nieuwe medewerkers in dienst, ze staan op de eerste trede. De andere medewerkers lopen allemaal een trede omhoog. En in de grote ruimte zit een deur. Een paar medewerkers gaan met pensioen, of gaan ergens anders werken. Zij lopen door de deur naar buiten. Conclusie: elk jaar staan ongeveer even veel mensen onderaan de trap. Ongeveer evenveel mensen staan op de diverse treden. En ongeveer evenveel mensen staan in de grote ruimte. Conclusie: het systeem van de trap kost het bedrijf dus 0 euro per jaar. Alleen als je in een bepaald jaar veel mensen aanneemt, kost het dat jaar geld. Of als in een ander jaar veel mensen met pensioen gaan, dan ben je zelfs goedkoper uit. Maar gemiddeld kost het 0 euro per jaar.

Mediq was het enkele weken geleden met deze uitleg van CNV Vakmensen eens. En toch schrijft Mediq nu aan CNV Vakmensen, dat ze geen loonstapeling wil. Maar die stapeling is er helemaal niet, zei ook Mediq. De enige extra kosten zijn de inflatiecorrectie. En die wil Mediq niet geven aan jou. Mediq wil dat jij je eigen loonsverhoging betaalt.

Wat kun jij doen?
Je kunt een petitie opstellen en tekenen, bijvoorbeeld met de tekst: ik wil dat Mediq samen met CNV Vakmensen en FNV een cao afsluit. Je kunt tijdens de bijeenkomsten zeggen: ik wil alleen praten als CNV Vakmensen er ook bij is. En misschien heb je wel meer ideeën. Neem dan contact op per telefoon of mail.

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 34
E  r.vanriezen@cnvvakmensen.nl