Doorstart na faillissement

Een faillissement is ontzettend vervelend, maar het betekent niet altijd het einde van het bedrijf. Na een faillissement kan een bedrijf namelijk een doorstart maken. Het gaat dan onder een nieuwe eigenaar en vaak in kleinere vorm door. Hoewel een doorstart nieuwe mogelijkheden biedt, brengt het ook onzekerheid met zich mee. Want behoud jij je baan? En mag je nieuwe werkgever je zomaar een nieuw contract aanbieden? Wij geven antwoord op je vragen.

Wat is een doorstart na faillissement?

Een doorstart na faillissement betekent dat het bedrijf blijft doorgaan nadat het failliet is verklaard. De curator bekijkt of het hele bedrijf of een deel ervan kan blijven draaien. Hierbij blijven de succesvolle delen behouden en worden de minder succesvolle delen stopgezet. De winstgevende gedeelten worden te koop aangeboden en de koper wordt de nieuwe eigenaar van het bedrijf.

Kansen op behoud van baan bij doorstart

Bij een doorstart streeft de curator ernaar om zoveel mogelijk werknemers bij de nieuwe eigenaar te laten werken. Toch lukt dat niet altijd. Bij een ‘gewone’ overname mag de nieuwe eigenaar zelf bepalen wie hij in dienst neemt. Het soort contract (bepaalde of onbepaalde tijd) speelt daarbij geen rol. Is voor het faillissement al duidelijk dat het bedrijf een doorstart gaat maken? Dan noem je dat overgang van onderneming. In dat geval gaan alle werknemers over naar het nieuwe bedrijf.

Je mag een baan niet zomaar weigeren

Krijg je de kans om mee te gaan naar het nieuwe bedrijf na een doorstart? Dan mag je de aangeboden baan niet zomaar weigeren. Het is belangrijk om passend werk te accepteren, anders vervalt je recht op een WW-uitkering. Dit geldt ook voor het recht op betaling tijdens de opzegtermijn. Als je al ander werk hebt gevonden voor het faillissement, kun je ervoor kiezen om de overgang te weigeren.

Je arbeidsvoorwaarden en contract bij een doorstart

Misschien mag je na een doorstart mee naar het nieuwe bedrijf. Maar hoe zit het dan met je arbeidsvoorwaarden en contract? Mogen ze je zomaar een nieuwe contract geven? Het antwoord hangt ervan af of er sprake is van een overgang van onderneming.

Wel overgang van onderneming

Bij een voorbereide overgang, ook wel prepack genoemd, is er sprake van een overgang van onderneming. Hierbij gaan alle werknemers inclusief hun arbeidsvoorwaarden over naar het nieuwe bedrijf. Het is mogelijk dat je een nieuw contract krijgt, bijvoorbeeld als de naam van het bedrijf verandert. In dit nieuwe contract kunnen nieuwe regels en voorwaarden worden opgenomen. Maar onthoud dat je de arbeidsvoorwaarden die je al had, behoudt.

Geen overgang van onderneming

Als de doorstart niet is voorbereid, is er geen sprake van een overgang van onderneming. In dat geval gaan je arbeidsvoorwaarden niet mee en krijg je een nieuw contract aangeboden. Als jij een vast contract had, is je nieuwe werkgever niet verplicht opnieuw een vast contract aan te bieden. Tenzij je al 3 jaar in vaste dienst bent. Ook heeft je nieuwe werkgever de mogelijkheid om nieuwe arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Ga je bij je nieuwe werkgever hetzelfde werk doen? Let er dan op dat er geen proeftijd in je contract staat.

Vragen of twijfels bij doorstart na faillissement?

Heb jij twijfels over de gang van zaken bij een doorstart? Of vraag jij je af of je nieuw aangeboden contract wel klopt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over doorstart na faillissement

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte