Stand van zaken overleg cao VDF/Etos

Gisteren heeft het 2e overleg over de cao Drogisterijen plaatsgevonden. De voorstellenbrief van werkgevers is op ons verzoek omgezet in concrete voorstellen en na de toelichting hebben bonden hierop een reactie gegeven. De voorstellen tref je aan in de bijlage.

Concrete voorstellen werkgevers

Opvallende zaken waren de nieuwe loontabel, met daarin 3% loonsverhoging verwerkt, de voorgestelde verslechteringen van het toeslagenmodel en de verschuiving van het toekennen van leeftijdsdagen met 2 jaar.
Al bij het eerste overleg hebben bonden aangegeven geen verslechteringen in toeslagen te zullen accepteren. Die boodschap is uiteindelijk na discussie wel doorgekomen. Uiteindelijk blijft de zondagtoeslag van toepassing voor iedereen, dus ook voor nieuwe medewerkers. Wel verschuift de toekenning van de avondtoeslag van 18.00 naar 19.00 uur.
Wat betreft loon zit er nog een enorm verschil tussen de vraag van CNV en FNV en hetgeen uiteindelijk werd geboden door werkgever nl. 3,25%. Hiermee zitten we nog niet op koopkrachtbehoud, laat staan koopkrachtverbetering. We zijn dus zeker nog niet uitgepraat.

Werktijd, pauzes en flexibiliteit

Wat ook nog een belangrijk punt van discussie is zijn de afspraken over het kunnen nemen van pauze, of de doorbetaling daarvan, de periode dat roosters van tevoren beschikbaar zijn en de optie om de flexibiliteit van parttimers enigszins te beperken. Jullie hebben onze voorstellen kunnen zien, contract 16 uur max. 3 dagen werken, 24 uur max. 4 dagen werken en 32 uur max. 5 dagen werken. Hier willen werkgevers nog niet aan tegemoetkomen. De roostertermijn wijzigen in 4 weken lijkt ook onbespreekbaar. Ook onze voorstellen over de vergoedingen (zie voorstellenbrief) zijn afgewezen.

Vervolg

In een notendop het verloop van de 2e onderhandelingen, waarbij opgemerkt is dat er nog een heleboel punten te bespreken zijn, dat we op een aantal vlakken nog ver uit elkaar liggen.
Vakbonden gaan een reactie bepalen, met de cao-delegatie op de laatste voorstellen van werkgevers en op 7 mei praten we daarover verder.
We houden je weer op de hoogte.

De cao online

Iedereen kan meepraten op de cao-pagina van VDF/Etos, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao van VDF/Etos kun je vinden op: jouw cao-pagina.
Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, ga dan naar de cao-pagina via https://www.cnv.nl/caos en type VDF in het cao zoekveld.

Vragen, opmerkingen, lid worden

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, mail k.huntjens@cnv.nl. Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet-georganiseerde collega. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Maak jouw collega lid van CNV!

Kitty Huntjens
Bestuurder CNV
E:  k.huntjens@cnv.nl
M: 06 4782 6877

Downloads