Verloop cao-onderhandelingen AZL uiterst moeizaam

Er zit weinig beweging in de CAO onderhandelingen bij AZL. Bonden roepen personeel op petitie tekenen.

Voortgang cao

Zoals eerder in onze nieuwsbrieven vermeld verlopen de cao onderhandelingen uiterst moeizaam. Naast een relevante loonsverhoging hebben we ook ingezet op verbetering van het pensioen.

Na bijna een half jaar onderhandelen is het duidelijk dat vanwege de torenhoge inflatie een relevante loonsverhoging steeds moeilijker wordt. Sinds de start van het cao-overleg is de inflatie alleen maar toegenomen. We moeten rekening houden met een inflatie van circa 7 tot 8% over 2022. De salarisruimte die AZL heeft gebudgetteerd voor 2022 is veel lager. En wij verwachten niet dat AZL ruimte kan creëren om 7 of 8% salarisverhoging te financieren. Koopkrachtverlies voor de medewerkers lijkt onvermijdelijk, in de cao-onderhandelingen proberen we de schade te beperken.

Pensioen

AZL moet net als alle bedrijven in Nederland, vóór 1 januari 2027 over naar een nieuwe pensioenregeling. We hebben in 2021 met elkaar afgesproken dat we dit jaar zouden gebruiken om de pensioenpremie te verhogen. Als we de premie niet verhogen dan gaat AZL over naar de nieuwe regeling op basis van de huidige premie-inleg. Dit zal gaan betekenen dat jouw pensioen ook in de toekomst niet gerepareerd zal worden. In de huidige pensioenregeling moet elk jaar gemeld worden als de pensioenopbouw moet worden gekort. In een beschikbare premieregeling is het niet meer zichtbaar dat je te weinig pensioen opbouwt. 

Ledenvergadering

In de ledenvergadering op 16 maart 2022 hebben we bij deze problematiek stilgestaan. In het algemeen onderkennen de leden dat AZL niet de middelen heeft om een salarisverhoging te betalen die op dit moment nodig is om koopkrachtverlies te voorkomen. Als vakorganisaties vragen we om koopkrachtbehoud en verhoging van de pensioenpremie. Anderzijds leeft het gevoel bij leden dat zij iets willen doen, ook om hun zorgen over de toekomst van het bedrijf kenbaar te maken. Collega’s verlaten AZL omdat zij elders meer kunnen verdienen. De vacatures zijn moeilijk vervulbaar en er komt steeds meer neer op de schouders van de medewerkers die bij AZL werken. We krijgen weer te maken met een transitie waar fors geïnvesteerd wordt in een nieuw IT-landschap. Dit is een noodzakelijke investering voor de toekomst van AZL. Maar wanneer investeert AZL in de eigen medewerkers? Daarom is in de ledenvergadering besloten tot een petitie onder het personeel.

Petitie

De petitie vind je HIER. We vragen je de petitie te tekenen en om deze nieuwsbrief door te sturen naar je collega’s. We willen alle medewerkers van AZL de kans geven zich uit te spreken, ook als ze zich nog niet bij een vakorganisatie hebben aangesloten. De petitie sluit als de cao-onderhandelingen worden hervat.

Aanbieden petitie

We bieden de petitie bij het eerstvolgende cao-overleg aan. We melden dan hoeveel mensen de petitie hebben ondertekend. In de petitie vragen we om je naam omdat wij wel moeten controleren dat alleen medewerkers van AZL tekenen. We vertrouwen op een enthousiaste deelname zodat de petitie flink indruk maakt op jouw werkgever.|

Maak je collega lid

Hoe meer collega's lid zijn, hoe groter de invloed van jou als lid. Als jij je collega lid maakt krijg je een cadeaubon ter waarde van 12.50 euro én een cadeau. Kijk hier voor deze actie

Met vriendelijke groet,

Roy Stevens
Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen

LS. Oproep aan onze leden deze brief door te sturen naar zoveel mogelijk collega’s