Eindbod van Athora voor de nieuwe cao. Stem nu!

Op dinsdag 19 december 2023 heeft Athora een eindbod voorgelegd. In deze brief neem ik jullie hierin mee, waarna ik de mogelijkheden en gevolgen duidelijk uit zal leggen.

Afgelopen periode zijn CNV Vakmensen en Athora meermaals samengekomen om tot overeenstemming te komen over de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe cao. Helaas moeten wij concluderen dat dit ons niet is gelukt. Wij geven daarbij een negatief stemadvies.

Ter info: Het volledige eindbod is toegevoegd in de bijlage. Neem even de tijd hiervoor en lees deze zorgvuldig door. 

Eindbod

Athora heeft een eindbod neergelegd. Zij zijn niet bereid om nog een ander aanbod te doen, waarmee wij nu uit onderhandeld zijn. Hieronder de belangrijkste punten uit het eindbod.

Looptijd

De looptijd van de cao is 18 maanden.

Salaris

  • De salarissen worden per 1 januari 2024 met 4,25% verhoogd en per 1 januari 2025 met 2,25%.
  • Een eenmalige uitkering van €500,- netto op 1 januari 2024, €1500,- bruto op 1 juli 2024 en €500,- netto op 1 januari 2025.

Loondoorbetaling tijdens ziekte

Athora heeft aangegeven ook de loondoorbetaling tijdens ziekte aan te willen passen. In het eindbod staat het volgende beschreven:

De fases van loondoorbetaling zullen er dan als volgt uitzien:

  • De eerste zes maanden na ziekmelding 100% loondoorbetaling
  • Na zes maanden ziekte 90% loondoorbetaling
  • Na 12 maanden ziekte 80% loondoorbetaling
  • Na 18 maanden ziekte 75% loondoorbetaling

Dit zal dan gelden voor werknemers vanaf een ziekmelding op of na 1-1-2024.  
Dit is een verslechtering van de huidige situatie, waar er pas inkomensverlies optreedt na een jaar.

Verder stelt Athora kortgezegd de volgende punten voor:

Ouderschapsverlof

Athora wil het betaalde ouderschapsverlof uitbreiden van 70% tot 100% van het geldende maximum dagloon.

Sabbatical

Athora wil loondoorbetaling bij sabbatical realiseren:

Loondoorbetaling van 40% van zijn uurloon over de sabbatical verlofuren, gedurende maximaal 13 keer zijn gemiddelde arbeidsduur per week, maandelijks uitgekeerd. 

Mantelzorg

3 vrijwilligersdagen inzetbaar voor mantelzorg

CNV Vakmensen ziet deze drie punten als positieve voorstellen. Er zijn echter ook punten uit onze voorstellenbrief die niet terug te vinden zijn in het eindvoorstel van Athora omtrent de cao. Hieronder drie punten waar CNV Vakmensen niet op dezelfde lijn zit als Athora:

  • Vijf mei geen vrije dag
  • Er komen geen duurzame arbeidsvoorwaarden
  • De fulltime arbeidsomvang wordt niet verminderd

Advies aan CNV Leden

CNV Vakmensen geeft een negatief stemadvies aan zijn leden.

De voorwaarden die Athora in hun eindbod geven, zijn wat het CNV betreft onvoldoende. Er wordt te weinig tegemoetkoming geboden aan de huidige situatie in de maatschappij, waarbij er door inflatie steeds minder koopkracht wordt ervaren door werknemers van Athora.

Salaris

Het eindbod van Athora betreft dus maar 6,5% voor een looptijd van 18 maanden. Daarnaast is het van belang om te realiseren dat eenmalige beloningen geen structurele verandering betekenen. Een structurele loonsverhoging heeft ook een positief effect op onder andere pensioenopbouw, waar dat bij een eenmalige beloning niet het geval is.

Gevolgen uitbrengen stem

Er zijn twee mogelijkheden: Stemmen VOOR of TEGEN.

Het volledige eindbod is toegevoegd in de bijlage. Neem even de tijd hiervoor en lees deze zorgvuldig door, voordat je jouw keuze maakt.

Gevolgen stem TEGEN

Als het merendeel van de leden tegen de cao stemt dan komt er geen cao tot stand. Dit betekent dan ook dat de afspraken uit de huidige cao blijven gelden, en er geen nieuwe afspraken komen. Het is belangrijk om te weten dat het onzeker is wanneer er dan wel een nieuwe cao zal komen. Daartegenover staat dat het wel een krachtig signaal is richting Athora. Namelijk: dat de werknemers van Athora een substantiële loonsverhoging eisen.

Gevolgen stem VOOR

Als het merendeel instemt met het eindbod van Athora dan betekent dit dat wij de cao zullen ondertekenen. De mening van de leden zijn immers leidend. Zie de bijlage voor een overzicht van het totaal aan veranderingen. De nieuwe cao zal dan tot stand komen en alle afspraken die in het eindbod van de werkgever voorkomen zullen gaan gelden.

Sociaal Plan

Wij leggen overigens separaat het sociaal plan voor, dat wij van belang vinden om actief te hebben bij Athora gezien eventuele organisatiewijzigingen. Hiervoor kun je dan ook apart stemmen.

Stem uitbrengen:

Klik hier om te stemmen!
Jullie kunnen stemmen tot en met maandag 15 januari 2024.

Whatsapp groep Athora

Wil je up to date blijven over de ontwikkelingen bij Athora over de cao? Meld je aan voor de Athora whatsapp groep! Whatsapp mij op 06 8192 0379 en ik zal je eraan toevoegen.

Dit zal mij en CNV Vakmensen helpen om jullie te kunnen vertegenwoordigen en snel te kunnen schakelen. Ook is het prettig om elkaar snel op de hoogte te kunnen houden bij eventuele ontwikkelingen.

De cao online

Iedereen kan, lid of geen lid, meepraten op de cao-pagina Athora, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Athora kun je vinden op: Cao Athora | CNV Vakmensen - Verzekeraars | CNV Vakmensen

Vragen, opmerkingen, lid worden

Heb je nog vragen, opmerkingen, laat het ons weten! Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar: Member Get Memberl

Tossif Alvi
Bestuurder CNV Vakmensen
E t.alvi@cnvvakmensen.nl
M 06 8192 0379

 

 

Downloads