De nieuwe pensioenregelingen ICT/ICK

De vernieuwing van het Nederlandse pensioenstelsel betekent dat de pensioenregelingen van de Informatie-, Communicatie en Kantoortechnologie branche (afgekort ICK) moeten gaan veranderen. Bonden en werkgevers ( de sociale partners ) hebben een principeafspraak gemaakt over de nieuwe pensioenregeling.

Wet toekomst pensioenen.

De pensioenregelingen moeten worden aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (wtp). Alle regelingen worden premieregelingen, waarbij sociale partners de keuze hebben tussen een solidaire of een flexibele premieregeling.

De solidaire premieregeling legt de nadruk op beleggen als collectief en samen risico’s delen, terwijl de flexibele premieregeling meer is gericht op beleggen als individu 
en meer op het dragen van eigen risico’s. 

Ook moeten de sociale partners besluiten of zij de opgebouwde pensioenen willen meeverhuizen, waardoor ook voor deze pensioenen de nieuwe regels gaan gelden (dit is 
het zogenaamde “invaren”).

De sociale partners moeten ook besluiten nemen over compensatie voor werknemers, die er door de wijziging naar premieregelingen op achteruitgaan. 

Wat is er tot nu toe gebeurd 

We zijn in 2023 met elkaar in gesprek gegaan over de uitgangspunten voor de nieuwe pensioenregelingen, die in de plaats komen van de middelloonregeling en de huidige beschikbare premieregelingen. De inzet is om de nieuwe pensioenregelingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en voorkeuren van alle betrokkenen bij deze regeling: werkgevers én werknemers. Specifiek voor de middelloonregeling is een onderzoek uitgevoerd onder de werknemers, die onder deze regeling vallen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor sociale partners heel belangrijk geweest in de keuze voor de nieuwe pensioenregeling. 

Principe-afspraken nieuwe pensioenregelingen

  1. De huidige beschikbare premieregelingen worden flexibele premieregelingen. Dit soort regeling sluit het meeste aan bij de huidige situatie.
  2. De huidige middelloonregeling wordt een solidaire premieregeling. Dit past het beste bij de wensen en voorkeuren van werknemers, die naar voren zijn gekomen in het deelnemersonderzoek. 
  3. Bonden en werkgevers zijn voornemens de opgebouwde pensioenen mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling (“invaren”)
  4. Bonden en werkgevers zijn ook voornemens de werknemers, die door de verandering erop achteruitgaan, te compenseren. 

Vervolgstappen

De komende maanden worden er definitieve afspraken gemaakt over de verdere invulling en inhoud van de solidaire en de flexibele premieregeling. Belangrijke 
onderwerpen zijn daarbij de hoogte van de premies voor beide pensioenregelingen en het partner- en wezenpensioen. Ook gaan zij de effecten van het meeverhuizen en de 
compensatie nog verder bekijken om hierover besluiten te kunnen nemen.

Bonden en werkgevers werken hiervoor samen met de twee pensioenfondsen: PNO Media, die de huidige pensioenregelingen uitvoert en De Nationale APF. Dit pensioenfonds beheert de tot mei 2020 bij pensioenfonds TrueBlue opgebouwde pensioenen voor de middelloonregeling. 

Doel is om voor 1 juli 2024 definitieve besluiten te nemen op cao-niveau. Hierna volgt verdere communicatie richting vrijwillig aangesloten werkgevers.

Transitieplan en stemming

De besluiten komen vast te liggen in een transitieplan. Hierin staat hoe de overgang in zijn werk gaat. Over dit plan kunnen onze leden stemmen, jullie hebben het laatste woord. Verwachting is dat deze stemming in de maand juli zal plaatsvinden, we houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Dit plan is uiteindelijk de opdracht aan PNO Media en De Nationale APF voor de uitvoering van de nieuwe pensioenregelingen en het meeverhuizen van de opgebouwde pensioenen. Beide pensioenfondsen maken daarna een implementatie- en communicatieplan. Deze dienen zij in bij de toezichthouders De Nederlandsche Bank en De Autoriteit Financiële Markten voor goedkeuring.

De planning is om de aanpassingen in 2027 te laten ingaan.

Vragen ?

Dit is veel informatie en best ingewikkelde en belangrijke materie. Meer informatie over pensioen vind je op de website van Home | Pensioenduidelijkheid. Dit is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is betrouwbare informatie te bieden over het pensioenstelsel.  Meer informatie over de Wtp en de solidaire en flexibele premieregeling is terug te vinden op: www.werkenaanonspensioen.nl.

Uiteraard vind je ook extra informatie op  Alles over pensioen en AOW: geld voor later | CNV - Thema's | CNV (cnvvakmensen.nl)

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben dan kan je me het beste bereiken via a.mulder@cnv.nl of telefonisch via 06-81919869. 

Met vriendelijke groet,

Andre Mulder
Bestuurder CNV