Cao Betonpompen en cao Mortelbedrijven: gapend gat tussen vraag en aanbod

Vandaag hebben cao partijen voor het eerst formeel overlegd over een nieuwe cao vanaf 1 juni 2023. Wij hebben moeten concluderen dat de vraag van vakbonden en het aanbod van werkgevers enorm groot is. Én dat het geplande vervolg op 10 juli geen zin heeft. Werkgevers gaan terug naar hun achterban, zo ook wij als vakbonden.

Gapend gat
Onze voorstellen zijn gebaseerd op voorstellen van onze leden, ons verwachte arbeidsvoorwaardenbeleid (AVB) 2023 en de contouren van het AVB 2024. Werkgevers verwijzen naar de sombere economische voorspellingen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en waarschuwende publicaties in Cobouw. Zij wijzen op de 'kerninflatie', wij op de explosief gestegen kosten voor wonen en levensonderhoud. Wij willen verbeteringen, werkgevers stellen een kleine verbetering voor in het loon én zelfs een verslechtering voor het woon-werkverkeer. Werkgevers wijzen op de loonontwikkeling vanaf 1 mei 2022: 3% per 1 mei 2022, 5,5% per 1 januari 2023 en een eenmalige van € 250. Wij stellen daar tegenover dat de inflatie over 2022 afgerond 10% bedroeg en nu in juni ruim 6%. Daarbij komt dat er momenteel in verschillende sectoren loonsverhogingen met dubbele cijfers worden afgesproken. Soms spontaan, maar meestal afgedwongen door acties van de vakbondsleden.

Voorstellen werkgever concreet
Op hoofdlijnen hebben de werkgevers gereageerd op onze voorstellen. Omdat de tegenvoorstellen niet compleet bleken, hebben wij afgesproken dat wij uiterlijk einde deze week de juiste werkgeversvoorstellen op schrift ontvangen. Die ga ik dan delen met onze leden, dus ook met jou. Zorgvuldigheid gaat wat mij betreft voor snelheid. Als het gaat om een nieuwe datum voor vervolgoverleg hebben werkgevers laten weten uiterlijk 10 juli te komen met een voorstel voor een vervolg.

Uitbreiden cao commissie
Ik vind het belangrijk dat ik onze voorstellen scherp slijp met een groep van leden voordat ik ze namens de leden bij de werkgevers indien. Ook tussentijdse resultaten en het eindresultaat wil ik graag delen met zo'n groep leden. Wij noemen dat een cao commissie. Wij hebben vaker leden opgeroepen zich bij ons hiervoor te melden. Ik weet dat de 'spoeling dun' is, maar het moet toch mogelijk zijn drie tot vier extra leden actief te krijgen in deze commissie. Het kost niet veel tijd en is écht nodig. Ik zou een opgave van jou zeer op prijs stellen.

Reageren
Mag altijd. Om je op te geven als lid van de cao commissie. Of om mij te vertellen hoe het in jouw bedrijf gaat. Zie je bijvoorbeeld de volumes dalen? Worden uitzendkrachten niet meer ingehuurd? Of gewoon reageren op deze nieuwsbrief met opmerkingen of vragen. Dat kan met een belletje, een whatsapp of een gewone mail. Mijn contact gegevens staan hieronder.

Wordt vervolgd.

Emiel Peper
Bestuurder
E aem.peper@cnvvakmensen.nl / M 06 2343 2081

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error