FrieslandCampina kondigt reorganisaties aan

Onder de titel: Expeditie 2030 heeft FrieslandCampina aangekondigd dat er forse reorganisaties zullen volgen om de winstgevendheid te verbeteren en duurzame toekomstige groei te realiseren. Het voornemen is om de uitvoering te starten per januari 2024.

Om de concurrentiepositie van FrieslandCampina te versterken, richt Expedition 2030 zich onder meer op jaarlijkse kostenbesparingen van 400 tot 500 miljoen euro vanaf 2026, met significante besparingen vanaf 2024. De gehele onderneming moet kosten verlagen, waarbij het zwaartepunt op de ondersteunende functies ligt. De besparingen zullen leiden tot herstructurering en banenverlies. De 400 tot 500 miljoen euro kostenbesparingen betreffen geen sluiting van productielocaties. Een deel van de jaarlijkse besparingen zal nodig zijn om inflatie te compenseren. De resterende margeverbetering zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst van het bedrijf.

Sociaal Plan

Wij verwachten dat ook in Nederland de impact groot zal zijn. Daarom is belangrijk dat er we voor alle medewerkers afspraken maken om de gevolgen op te vangen. Momenteel zijn wij, samen met de andere vakbonden, in gesprek met FrieslandCampina over een Sociaal Plan. In het Sociaal Plan zullen wij afspraken maken hoe er wordt omgegaan met de gevolgen voor de werknemers. Het is ons voornemen om op korte termijn overeenstemming te bereiken over een goed Sociaal Plan. Een Sociaal Plan dat rekening houdt met de verwachting dat de aangekondigde reorganisatie v.w.b. de gevolgen anders zullen zijn dan bij veel van de reorganisaties die in het verleden hebben plaats gevonden. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid minder mogelijkheden zijn om medewerkers binnen de organisatie een nieuwe werkplak aan te bieden. Als wij met FrieslandCampina overeenstemming bereiken over een Sociaal Plan dan zullen wij de gemaakte afspraken voorleggen aan onze kaderleden en leden. Het is dan aan de leden om over de gemaakte afspraken te stemmen. Mocht het niet lukken om overeenstemming te bereiken dan gaan we in overleg met de leden om te bepalen wat we doen.

Vervolg

Vanzelfsprekend zullen wij de ontwikkelingen intensief volgen. Hierbij zullen we overleg hebben met de medezeggenschap. De kaderleden van de bedrijfsledengroep zullen hier ook bij betrokken zijn.

Mocht je vragen hebben laat het mij dan weten.

We houden je op de hoogte.

Henk Jongsma
Bestuurder CNV Vakmensen
E.: h.jongsma@cnvvakmensen.nl
M.: 06 2238 3073