Corona, vierploegenroosters&een nieuwe cao Cargill

Eind juli 2020 loopt de cao Cargill weer af en dat gebeurt onder het coronagesternte. CNV heeft de voorstellen in concept al klaar staan en inventariseert graag je wensen. Daarnaast in deze info wat additionele info over de gesprekken over een noodrooster.
Corona en noodrooster
Toen de coronacrisis uitbrak heeft Cargill contact gezocht met de vakbonden FNV en CNV over een noodrooster aangaande corona. Het idee (zie bijlage) was om als de nood echt aan de man was over te stappen naar een vierploegenrooster en daar fors voor te gaan betalen. We hebben begrepen dat dit voorstel niet goed geland is bij een meerderheid van de leden van collega-vakbond FNV en ze dit hebben afgewezen. Dat maakte een ledenraadpleging onder CNV-leden zinloos.

Immers, het zou raar zijn dat jullie wel deze roosters zouden moeten lopen en FNV'ers niet, wat het effect zou zijn bij instemming van CNV-leden.

Om toch een goed beeld te krijgen bij wat er concreet is voorgesteld door Cargill bijgaand in de bijlage de concept-overeenkomst die nu is afgewezen en dus niet geïmplementeerd gaat worden. Let wel, het was sowieso niet duidelijk of we er ooit aan toe zouden komen om deze roosters in te voeren. Ze waren namelijk alleen bedoeld voor als er de nood aan de man zou komen wegens vele zieken door corona en (gelukig maar!) daar is vooralsnog geen sprake van (en gedurende het maken van de afspraken leek de ernst van de crisis ook al af te vlakken).

Nu er voorlopig geen afspraak is, kan bij een corona-uitbraak op een van de plants natuurlijk nog steeds een probleem ontstaan waarbij Cargill zou willen afwijken van de cao om de productie door te kunnen laten gaan. In dat geval moet Cargill langs bij de bonden om een noodmaatregel (als die niet binnen de cao zou passen) alsnog in te kunnen voeren. Wij hopen dat we daar ver van blijven, maar helemaal uit te sluiten dat deze problematiek terugkeert kunnen we niet.

Cao!
Alhoewel er nog geen data vastliggen voor de formele onderhandelingen over een nieuwe cao die eind juli afloopt heeft CNV wel met de actieve leden een middag besteed aan het opstellen van concrete voorstellen voor een nieuwe cao. Je vindt ze in de bijlage. De komende maanden zullen uitwijzen in hoeverre de voorstellen ingevoerd kunnen worden. Veel zal afhankelijk zijn van de mate waarin Cargill "geraakt" is door de crisis en natuurlijk van de inzet van leden om deze voorstellen ook te kunnen afdwingen. Speerpunten voor CNV zijn het invoeren van de maatregelen rond het pensioenakkoord en een flinke verbetering van het DI-budget om het wat ruimer toepasbaar te maken richting de wensen van de medewerkers!

Vragen/opmerkingen
Vragen of opmerkingen over deze  info ? Neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl

Downloads