Cargill komt met een eindbod voor korte cao tot eind dit jaar

Cargill heeft een eindbod gedaan voor een cao tot eind van dit jaar. De inhoud is simpel: 1,25% loonsverhoging en aan de slag met het pensioenakkoord (eerder stoppen met werken). In de info vind je naast het volledige eindbod van Cargill 4 vragen die wellicht leven en waar CNV zijn (eerste) visie op geeft.
Cargill heeft (wederom) 1,25% geboden voor vijf maanden en daar is het bij gebleven. Hoe moet ik dat beoordelen ?
In de vorige cao, die startte in januari 2018, heeft Cargill 6,5% aan loonsverhoging betaald. Daar wil Cargill tot eind van dit jaar dus nog 1,25% aan toevoegen en dan kom je dus op 7,75% in 36 maanden. CNV heeft liever geen kortlopende cao maar langer duidelijkheid, maar heeft Cargill al eerder laten weten dat wij best willen nadenken over een cao van 5 maanden, maar dan wel met een loonstijging van 2%. Dan kom je dus voor een periode van 3 jaar uit op 8,5%. Nog geen 3% per jaar dus. Dat is voor een nog steeds goed draaiende onderneming zoals Cargill een meer dan realistisch tegenvoorstel maar Cargill heeft daar geen oren naar.

Maar de coronacrisis dan ?
CNV is niet blind voor het bestaan van economische problemen voor bedrijven in Nederland. Maar Cargill, dat veel levert aan leveranciers van supermarkten, opereert nu juist in een deel van de economie waar dat probleem niet echt speelt. En Cargill heeft, daar waar andere bedrijven meenden geld in het bedrijf te moeten houden in deze moeilijke tijden, deze zomer nog bekend gemaakt dat er met gemak een recorddividend kon worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van 1,1 miljard dollar. De vraag is dan ook waarom er hier in Nederland zowel qua looptijd als (belangrijker) qua loonstijging voor vijf maanden op de rem getrapt moet worden. De buitenwereld is geen argument als je eigen huis uitstekend op orde is.

Maar het pensioenvoorstel dan ?
CNV is positief over het pensioenvoorstel in het eindbod van Cargill. Het zou mooi zijn als we een afspraak kunnen maken dat medewerkers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Maar let op, dat is dan wel door je pensioen naar voren te halen en dus minder op te bouwen en uit te keren over een in principe langere periode tot je overlijden, waardoor je pensioen lager wordt. Dit is wel in combinatie met dat Cargill in feite dan een vergoeding ter hoogte van de AOW betaalt daarbovenop voor de uiterlijk 3 jaren dat je eerder met pensioen gaat. Voor sommigen is dat wellicht echt wel aantrekkelijk (als je bijvoorbeeld al een vrij hoog pensioen hebt opgespaard, of een partner hebt met daarnaast een goed inkomen).

Maar goed, laten we niet vergeten dat de meeste medewerkers niet in die leeftijdsfase zitten. Daarnaast is het voor Cargill geen onaantrekkelijke regeling omdat je relatief dure oudere medewerkers voor jongeren kan vervangen.

Hoe verder ?
CNV  bespreekt de komende week met de kadergroep hoe we dit voorstel van Cargill ter stemming willen leggen aan de leden. Wij vinden vanzelfsprekend dat uiteindelijk jullie bepalen of dit voorstel verworpen of omarmt moet worden. Denk alvast goed na over wat hij van dit voorstel vindt en wat jij zelf rechtvaardig vindt als loonsverhoging voor de Cargillmedewerker in deze tijd, wetend dat werkgever een eindbod heeft gedaan en er dus aan de onderhandelingstafel geen ruimte meer is.

Vragen/opmerkingen
Vragen of opmerkingen over dit eindbod van Cargill ? Neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl 

Downloads