Principeakkoord voor de cao Zeevisbedrijven

CNV Vakmensen heeft met de werkgevers een principeakkoord bereikt over een cao voor het Zeevisbedrijf met een looptijd van 2 jaar (1 januari 2024 tot 1 januari 2026). Veel inhoudelijke verbeteringen waaronder een goede loonsverhoging. Wij willen dit principeakkoord positief aan je voorleggen. Hierbij tref je het principeakkoord voor het Zeevisbedrijf aan, waarover je kan stemmen.

Later dan gebruikelijk

Je ontvangt deze nieuwsbrief later dan je van ons gewend bent vanwege het overlijden van mijn moeder, de daarop volgende feestdagen en naar later bleek een aantal noodzakelijke kleine aanpassingen aan de tekst van het principeakkoord.

Loonsverhoging

Per 1 januari 2024 worden de lonen in loongroep 00 verhoogd naar het WML. De andere lonen gaan omhoog met € 125,- en de uitkomst wordt verhoogd met 3%. In procenten geeft dit ongeveer de volgende loonsverhogingen:

  • Loongroep 00: 14,9%;   
  • Loongroep 0: 9,00%;
  • Loongroep 1: 8,91%;  
  • Loongroep 2: 8,67%;  
  • Loongroep 3: 8,55%;
  • Loongroep 4: 7,52%;
  • Loongroep 5: 7,35%.

De vergoedingen en overige looncomponenten, waaronder de eindejaarsbonus van artikel 8 worden verhoogd met 7,35%. De lonen worden per 1 januari 2025 verhoogd met 3%.

Mogelijkheid tot openbreken van de cao

Een tweejarige cao kent een aantal onzekerheden waarvan de belangrijkste twee: “De ontwikkeling van de pensioenen ten gevolge van in te voeren nieuwe pensioenwetgeving en het mogelijk weer oplaaien van de inflatie.
Daarom kunnen partijen de cao openbreken wanneer de inflatie boven de 5% komt in 2025 of als de invoering van de pensioenregeling hierom vraagt.

Geen negatieve prikkels bij arbeidsongeschiktheid

De negatieve prikkels, zoals de wachtdag en een lagere uitkering bij een (wat) hoger verzuim verdwijnen uit de cao.

Pensioenregeling

Het pensioen is behoorlijk verbeterd. De totale premie gaat van 18,65% naar 20%, waardoor er behoorlijk meer pensioen wordt opgebouwd. De werkgever gaat hiervoor 1,01% meer premie betalen en de werknemer 0,34%. Het maximaal pensioengevend salaris gaat in de loop van de cao-periode omhoog naar circa € 71.000,-.

Nieuw functiegebouw

Het oude functiegebouw dat gebaseerd is op functienamen, gaat verdwijnen. Partijen gaan in een werkgroep twee nieuwe functiegebouwen uitwerken. Eén voor de vrieshuizen en één voor de visverwerking. Later zal mogelijk een nieuw loongebouw worden ontwikkeld.

Seniorendagen

De seniorendagen die volgens de oude cao lid 19 zouden komen te vervallen, worden toch niet afgeschaft, zodat je de seniorendagen die je hebt blijft behouden.

Duurzame inzetbaarheid

Er komt per 1 januari 2024 een 80-90-100-regeling die ingaat 3 jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd voor werknemers die 10 jaar onafgebroken werkzaam zijn geweest voor de werkgever of aan haar gelieerde vennootschappen. De regeling is voor de duur van de cao-periode en er is een aantal voorwaarden aan verbonden die je kunt lezen in de “Bijlage Principeakkoord”.

Stemmen

In verband met de korte tijdspanne tussen deze stemming en de salarisverwerking is er voor gekozen om de stemming schriftelijk te doen en dus niet via de ledenraadplegingen. Via de link kan je je stem over het behaalde resultaat uitbrengen. Je kan stemmen tot en met dinsdag 24 januari 2024 12.00 uur. Klik hier om je stem uit te brengen.

Heb je deze nieuwsbrief via de post ontvangen, breng dan je stem uit op www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Zeevisbedrijven in de zoekbalk. Je stemt in met het principeakkoord, je stemt tegen of je geeft aan het niet te weten/neutraal aan te kijken tegen het principeakkoord. 

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Zeevisbedrijven kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Zeevisbedrijven | CNV Vakmensen.

Wietze Kampen,
Bestuurder CNV Vakmensen 
M 06-51 20 30 04
E  w.kampen@cnvvakmensen.nl

Downloads