Ultimatum aan pluimveewerkgevers; acties op komst

Interne acties en poortacties hebben niet geleid tot beweging bij de werkgevers. Opschaling van actie is dus hoognodig. In een tweetal zogeheten driekwart-vergaderingen op 18 mei hebben leden unaniem besloten om de werkgevers een ultimatum te stellen. Het is nu aan de werkgevers om grootschalige acties in hun bedrijven te voorkomen.

Ultimatum
De nul-komma-nul is voor de leden volstrekt niet acceptabel. Dat bleek bij de eerste stemming over het eindbod en zeker bij de driekwart-vergaderingen. Leden hebben zich ook uitgesproken over de inhoud van het ultimatum. In grote lijnen komen onze eisen daarin overeen met onze voorstellenbrief van begin februari:

  • Looptijd van een jaar tot eind maart 2022;
  • Opbouwpercentage pensioen per 1 januari 2022 weer op niveau (1,37%) van eind 2020;
  • Een regeling om eerder te stoppen met werken per 1 januari 2022;
  • Verbetering van de positie van de uitzendkracht;
  • Eindejaarsuitkering met 0,6% omhoog naar 1,75%, en
  • Verhogingen van de salarisschalen met 2%, waarvan tenminste 1,5% met terugwerkende kracht per 1 april 2021.

Bijgaand tref je het ultimatum aan, zoals dat donderdag 20 mei 2021 is verzonden. Ingeval de werkgevers niet positief hebben gereageerd op onze eisen vóór vrijdag 28 mei 2021 om 12.00 uur, kunnen wij overgaan tot het voeren van acties.

Voorbereiding acties
Het is niet zo dat wij dan direct na het verstrijken van het ultimatum acties gaan voeren. Per bedrijf of bedrijfsvestiging kijken wij dan of, en zo ja, welke acties succesvol kunnen worden gevoerd. Daar waar mogelijk en gewenst zoeken wij aansluiting bij onze FNV-collega’s. Wij roepen de leden dan ook op zich bij ons te melden als zij actie willen voeren, in welke vorm dan ook, bij hun bedrijf. Daarvoor kun je mij rechtstreeks benaderen via aem.peper@cnvvakmensen.nl of (06) 23 43 20 81. Wij bekijken dan samen wat er mogelijk is. Bedenk daarbij dat elke verstoring in het productieproces vervelend is voor de werkgever. Liever vijf kleine ‘speldenprikjes’ dan een grote. Het gaat er om jouw werkgever in beweging te krijgen om zo een passende goede cao te realiseren.

Acties voor verstrijken ultimatum
Het kan zijn dat de FNV al eerder in actie komt.  Zolang die acties zich beperken tot poortacties, het verzamelen van handtekeningen, het flyeren of de vaker genoemde ‘interne’ acties, kun je je daarbij aansluiten. Zolang het maar niet in strijd is met de cao of interne bedrijfsregels. Reageren de werkgevers (NEPLUVI) niet, dan kunnen er – onder voorwaarden – acties worden gevoerd die wél strijdig zijn met de normale gang van zaken in het bedrijf. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat wij als vakbeweging acties tijdig moeten aankondigen of – indien gewenst en nodig – overleg daarover moeten hebben met de werkgever. Dat kan dus pas ná het verstrijken van het ultimatum.

Vragen, opmerking of suggesties hoor ik graag.

Emiel Peper
bestuurder
E aem.peper@cnvvakmensen.nl
M 06 23 43 20 81 

Downloads