We gaan beginnen... aan jouw cao GGI

De leden van CNV Vakmensen en onze cao commissie hebben zich uitgesproken over nieuwe voorstellen voor de cao 2022 Groen, Grond en Infrastructuur. Dat is pas volgend jaar zou je denken? Wij willen nu al aan de slag met de onderhandelingen met jouw werkgever (via Cumela) zodat we op 1 januari volgend jaar een nieuwe cao hebben voor alle 25.000 werknemers in jouw sector. Wat is onze inzet?

We hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste punten, die lees je hieronder. Uiteraard krijg je de komende maanden regelmatig nieuwe informatie van jouw vakbond over de cao onderhandelingen. En heb je vragen of wil je jouw mening delen met de onderhandelaars dan kun je dat doen door een mail te sturen naar mij.

Een aantrekkelijke sector
Het wordt steeds moeilijker om vacatures in te vullen; jonge mensen zoeken niet persé werk in onze sector en dat is jammer. CNV Vakmensen wil in de cao verbeteringen aanbrengen die (misschien) wel helpen om te kiezen voor het mooie werk in de sector. Wat dacht je van:

5 weken betaald verlof: Bij de geboorte van jouw kind heb je behoefte aan meer tijd voor jouw gezin. Dat noemen we zorgtaken. Je kunt nu al 5 weken vrij krijgen maar dat kost een behoorlijk stuk van jouw inkomen. CNV Vakmensen wil die 5 weken betaald verlof maar dan tot 100% van jouw loon. Dan wordt het dus ook aantrekkelijker om in deze sector te komen werken.

Hulp bij geldzorgen: Samen met de werkgevers hebben we in een onderzoek gezien dat hulp bij  financiële zorgen welkom kan zijn. CNV Vakmensen heeft goede ervaringen met het project Geldzorg waardoor werknemers beter beschermd worden tegen de risico’s van het uitgeven van geld.

Goed betaald overwerk: Er wordt in deze sector best regelmatig overgewerkt; de aard van de werkzaamheden brengt dit voor een deel met zich mee. Natuurlijk wil jouw vakbond het liefst overwerk terugdringen maar dat is nu misschien nog niet haalbaar. Wel wil CNV Vakmensen dat het overwerk ook beter wordt beloond.

Redelijke reiskosten:
In de huidige cao is een reiskostenvergoeding opgenomen; maar als medewerkers die krijgen, is deze vaak niet kostendekkend. We willen dat de woon-werkverkeer kilometers gecompenseerd worden op basis van de fiscaal maximaal toegestane onbelaste vergoeding.

Respectvol rouwverlof: Rouwen is geen ziekte maar wel een periode waarin je mogelijk niet in staat bent om je werk goed te doen. In de cao willen we een checklist opnemen zodat er op het werk op een goede manier mee wordt omgegaan. Ook willen wij de mogelijkheden verkennen die er voor zorgen dat er tijdens rouwverlof voor de medewerker geen zorgen zullen zijn met betrekking tot het inkomen.

Hoe haal ik mijn pensioen: We noemen dat ook wel duurzame inzetbaarheid. Korter werken per week, eerder stoppen met werken, senioren dagen opnemen maar ook tijd om jezelf verder te ontwikkelen zijn allemaal belangrijk. We willen hierover met de werkgevers goede afspraken maken. Een uitgebreid onderzoek naar een regeling vervroegd uittreden (RVU) heeft opgeleverd dat we nu al weten wat de kosten van zo’n regeling zouden zijn . We moeten daar goed over doorpraten om alle mogelijkheden te benutten die een RVU mogelijk maken. Om jezelf verder te kunnen ontwikkelen wil CNV Vakmensen een individuele leerrekening waar de werkgever jaarlijks geld op stort die alleen jij kunt gebruiken voor een leerdoel.

Een betere flex en zekerheid: CNV Vakmensen streeft naar een betere balans tussen arbeid en contract vorm. Nu werken nog teveel ZZP-ers in de sector. Dat draagt niet bij aan een aantrekkelijke sector. Wij pleiten voor een structurele beperking van de uitbesteding van werk, zodat daarvoor vaste werknemers in dienst worden genomen.

Recht op onbereikbaarheid: In art.55 zijn de voorwaarden voor bereikbaarheid vastgelegd. In onze moderne tijd van digitalisering kan dit tevens leiden tot een onjuiste balans tussen werk en privé. Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat werknemers weinig eigen invloed ervaren op de werkdruk. Dit pleit voor een cao afspraak waarin het recht op onbereikbaarheid wordt vastgelegd. Dan kun de ‘s avonds of in het weekend gewoon echt vrij zijn!

Internationale solidariteit: CNV Vakmensen heeft niet alleen aandacht voor werknemers in Nederland. In het kader van internationale solidariteit steunen wij projecten in het buitenland die er op gericht zijn mensen in staat te stellen op aanvaardbare wijze zelf hun inkomen te verdienen en lokale vakbondsactiviteiten te ondersteunen. De sector GGI kan daar een “centje” bij helpen.

Maar ook een goede loonsverhoging; voor alle werknemers in deze cao wil CNV Vakmensen een loonsverhoging van 3.5% op 1 januari 2022. De jeugdschalen willen we afschaffen om ook de aantrekkingskracht in deze sector te verbeteren.

Spreken deze onderwerpen jou aan? Deel deze nieuwsbrief met jouw collega’s en vertel ze erbij dat jouw vakbond zich sterk maakt voor hun arbeidsvoorwaarden maar ook dat vakbondsleden uiteindelijk bepalen wat goed genoeg is. De komende maanden informeren we je over de cao onderhandelingen!

Mede namens cao delegatielid Bennie Wasskink, kaderlid CNV Vakmensen.

Peter de Jong
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1967
E.: p.dejong@cnvvakmensen.nl