Verslag onderhandelingen Cao Bakkersbedrijf 2021

Op 23 september hebben wij voor de eerste keer inhoudelijk gesproken over de voorstellen. We worden daar niet vrolijk van. Maar we houden het even bij wat werkgevers feitelijk gezegd hebben. Zie daarvoor het bijgaande gezamenlijke pamflet van de vakbonden. Wilt u reageren? Doe dat vooral, onze e-mail adressen staan onder de nieuwsbrief.

In het 2e CAO overleg hebben de werkgevers de onderstaande voorstellen gedaan.

  1. Afbouwen van verschil in loon

Werkgevers hebben voorgesteld om bij demotie (de werknemer gaat werken in een functie die een lagere beloning kent) gedurende 6 maanden compensatie te bieden voor het verschil in loon. De compensatie bedraagt dan 50% van het verschil in loon zoals dat werd verdiend in de oorspronkelijke functie en het loon dat wordt verdiend in de lager ingedeelde functie.

  1. Pensioenpremie.

In lijn met de afspraken uit de vorige cao wordt de pensioenpremie met 1,1% extra verhoogd. Wat werkgevers betreft wordt zowel het werkgevers – als werknemersdeel van deze premieverhoging door de werknemers betaald. De werknemers ontvangen in dat geval compensatie in de vorm van meer loon ter grootte van het werkgeversdeel van de pensioenpremie.

  1. Premie derde WW / WGA jaar.

Wat werkgevers betreft wordt er gestopt met het premie betalen voor het derde WW jaar. Het zijn de werknemers die daarvoor de premie betalen, de premie bedraagt 0,4%.

  1. Eerder stoppen met werken.

Werkgevers hebben aangegeven geen afspraak in de CAO te willen maken over het eerder stoppen met werken. Een CAO afspraak zou er toe leiden dat de werknemers die aan de voorwaarden voldoen het recht gaan krijgen om van de regeling gebruik te maken. Wat werkgevers betreft is het aan de individuele bedrijven om te bepalen of ze eerder stoppen mogelijk willen maken en voor wie dat dan moet gelden. De overheid heeft deze mogelijkheid in het leven geroepen om mensen met een zwaar beroep eerder te kunnen laten stoppen met werken.

  1. Verhogen van de aanvangssalarissen.

Werkgevers hebben voorgesteld om de aanvangssalarissen in het loongebouw te verhogen waarbij de verhoging gefinancierd wordt door geen toeslagen meer te betalen voor het werken op uren tussen 18:00 uur en 22:00 uur, dit voor de ambachtelijke bakkerijen. Voor de industriële bakkerijen hebben werkgevers voorgesteld om de toeslag van 37%, die nu wordt betaald voor de uren tussen 24:00 uur en 04:00 uur, terug te brengen naar 34%.

  1. De tijd voor tijd regeling.

Werkgevers hebben voorgesteld de bestaande regeling in de CAO voort te zetten met dien verstande dat de vele bepalingen die de huidige regeling kent worden geschrapt omdat deze bepalingen te beperkend zijn gezien de verschillen die er zijn tussen de verschillende bedrijven in de bakkersbranche, aldus de werkgevers.

  1. Looptijd nieuwe CAO en loon

Werkgevers hadden in het eerste CAO overleg een looptijd voor 1 jaar voorgesteld. Daarbij hadden ze aangegeven dat er, gegeven de economische resultaten en de vooruitzichten, geen- of maar beperkt ruimte zou zijn voor een loonsverhoging. Werkgevers hebben nu laten doorschemeren dat een langere looptijd mogelijk ruimte geeft voor een wat betere loonafspraak ten opzichte van een loonafspraak bij een CAO van 1 jaar.

Het vervolg.

Uitgesproken zijn we nog niet, dus daarom praten we verder op dinsdag 12 oktober. Afgesproken is dat wij dan een reactie zullen geven op de door werkgevers verder uitgewerkte voorstellen.

Reageren? Dat kan. Stuur ons dan een mail. Onderstaand het e-mailadres.

Met vriendelijke groet,

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl