Veel problemen in de Toursector

De afgelopen weken zijn we geconfronteerd met tal van reorganisaties en voorstellen vanuit de werkgevers over het inleveren van arbeidsvoorwaarden. Daarnaast krijgen we veel vragen over Vast Stellings Overeenkomsten (VSO) waarbij de constatering is dat lang niet alles klopt. Zowel op FB als op onze site is veel informatie over deze onderwerpen te vinden. Daarnaast zal in september het bondsblad hier aandacht aan besteden. Via deze nieuwsbrief geven we ook de nodige sector informatie en kunt u via de mail en mobiel met mij contact zoeken.
Besloten Bus sector krimpt
De eerste grotere reorganisaties bij bedrijven zijn een feit.
De NOW2 steun loopt eind september af en het is nog niet zeker of er nog meer steun uit de overheid gegeven gaat worden.
Intussen verwachten wij dat er nog meer reorganisaties en faillissementen gaan aankomen.
Vanuit werkgevers en vakbonden vindt een sterke lobby plaats voor meer steun, vele aspecten van het dagelijks vervoer gaan via de touringcar sector. Heel veel werk is weggevallen, veel werk is seizoensgebonden en komt voorlopig niet terug.

Daarnaast is er al veel gebeurd de afgelopen maanden. Uitzendkrachten, AOW-ers en ZZP-ers hebben hun werk in de sector zien verdwijnen. Vervolgens zijn alle tijdelijke contracten zo'n beetje niet meer verlengd.
Gezien het uitblijven van inkomsten en stijgen van kosten begrijpelijk.
De sector bestaat nu nog uit de werknemers met een vast contract.

Deze groep heeft op bedrijfsniveau via financiële steun, op individuele basis, hun bijdragen geleverd. Het inleveren van vakantiedagen, spaar- en overuren, het stopzetten van de vakantie- opbouw en het niet- uitbetalen van de vakantietoeslag zijn een greep uit de voorbeelden die door de bedrijven zijn genomen.
Vraag is of dit altijd vrijwillig is gebeurd.

Let op : Als vakbonden hebben wij hier GEEN akkoord op gegeven. Het inleveren van arbeidsvoorwaarden gaat de bedrijven niet overeind houden. Het eenzijdig de beloning van de werknemer wijzigen gaat veel te ver.
Daarbij is de afspraak dat bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW, de werknemers in dienst houden en 100% moeten blijven uitbetalen.

Komende maanden
Zoals al aangegeven verwachten wij de komende periode meer reorganisaties, bedrijfsinkrimpingen en faillissementen.
Bij deze laatste wordt iedereen ontslagen, achterstallige betalingen worden tot 13 weken van te voren tot aan de ontslagdatum en tot 6 weken na de ontslag datum overgenomen door het UWV.
Daarna kom je in de WW, of bijstand als je geen WW- rechten hebt.

Bij reorganisatie zijn er een paar manieren:

Volledig ontslag : Als dat gebeurt, dient de werkgever je minimaal de transitievergoeding te betalen, dat is een wettelijk gegeven dat moet worden toegepast.

Gedeeltelijk ontslag: Als je bijvoorbeeld voor 50% wordt ontslagen dan zal voor de andere 50% de transitievergoeding ook moeten worden toegepast.
Deze vergoeding is er bij ontslag via de kantonrechter, UWV, via een VSO of een afloop bepaalde tijd contract.

Neem in deze gevallen, als lid van CNV Vakmensen, contact met ons op.

Gedeeltelijk ontslag gecombineerd met hersteldienstverband en aanvulling WW:
Bij een paar bedrijven hebben we als vakorganisaties CNV en FNV afspraken gemaakt, met de focus op werk en arbeidsplekken.
De werkgever, heeft als gevolg van Corona minder uren werk en deze kunnen worden overgenomen worden door het UWV (>5 uur).

Inhoud van deze variant:
Gedeeltelijk ontslag voor 6 maanden
Behoud van je baan
Behoud van je arbeidsvoorwaarden
Voordeel van deze variant is dat gezien de coronacrisis  en wegblijven van werk behoud van baan en inkomen er is. Voordeel voor je werkgever is dat de urenvermindering opgevangen wordt door het UWV, met jouw WW rechten.

Voor alle duidelijkheid: Huidige contracten kunnen dus niet door wie dan ook eenzijdig worden aangepast of naar beneden worden aangepast. Laat je niet onder druk zetten om dit te doen en teken niet bij een dergelijk verzoek.
Nogmaals: als lid van CNV Vakmensen is het goed om eerst contact met ons op te nemen.

Peter Böeseken
Bestuurder CNVVakmensen
M: 06 51 60 20 43
E:  p.boeseken@cnvvakmensen.nl