Corona en de taxi CAO

CNV Vakmensen heeft de laatste tijd veel vragen gekregen over de vakantietoeslag en vakantiedagen in de corona tijd. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij. Het basisuitgangspunt is dat de cao taxi gewoon geldt!

Krijg ik vakantiegeld?
Ja, je werkgever is verplicht om het vakantiegeld uit te betalen. De cao taxi is geldt gewoon. In artikel 3.12.1 van de cao staat:

Uiterlijk op 31 mei krijgt de werknemer de vakantietoeslag uitbetaald, die hij heeft opgebouwd vanaf 1 mei in het voorafgaande kalenderjaar tot en met 30 april in het lopende jaar. De toeslag bedraagt 8% van het loon (zie lid 4) over de referteperiode.

Ben ik verplicht om verlofdagen in te leveren?
Nee, je bent niet verplicht om vrije dagen in te leveren als gevolg van de corona crises. Als je werkgever problemen heeft door de coronacrises dan kan hij gebruik maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), de loonkosten worden dan voor 90% doorbetaald door de overheid.

Mogen er min uren verrekend worden?
Als je werkgever gebruikt maakt van de NOW regeling, dan krijgt je werkgever de loonkosten grotendeels vergoed. Uitgangspunt van de regeling is de loonsom in januari. Je werkgever krijgt bij gebruik van de NOW regeling dus een vergoeding, ook voor eventuele min uren ontstaan door corona. Het is in dat kader onredelijk om de min uren ook nog een keer met de medewerkers te verrekenen, immers dan zou je werkgever een dubbel financieel voordeel hebben. Worden er bij jou toch min uren verrekend? Neem dan contact met ons op.

Overige vragen rondom corona en werk?
Je kunt veel informatie vinden op: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus

Uiteraard kun je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Agostino Di Giacomo Russo
Bestuurder CNV Vakmensen
T 06 478 26 875