Update cao onderhandelingen taxi en zorgvervoer

Op vrijdag 23 september zijn er weer onderhandelingen geweest voor de nieuwe cao. Hieronder lees je wat de laatste stand van zaken is. Helaas heeft deze onderhandeling nog niet tot een resultaat geleid.

Allereerst wil ik graag meedelen dat de vorige onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo onze organisatie heeft verlaten. Direct na de zomer heb ik (Rick Pellis) de taxi en zorgvervoer branche overgenomen en ben ik op een rijdende trein gestapt met de lopende cao onderhandelingen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je vanaf nu contact met mij opnemen. Mijn gegevens staan onderaan deze mail.

Stand van zaken cao onderhandelingen


De vakbonden hebben een grote lijst met voorstellen ingediend voor de nieuwe cao, helaas zijn de werkgevers op vrijwel geen enkel voorstel van ons ingegaan. Gezien de economische situatie hebben wij besloten om ons voornamelijk te focussen op een financiële verbetering voor de werknemers. Veel andere onderwerpen willen we doorschuiven naar de volgende cao, indien we over onderstaande punten overeenstemming krijgen.

Laatste voorstel CNV Vakmensen en FNV


Salarisverhoging: Het uurloon wordt minimaal 14,- euro en het verschil tussen de jaarlijkse verhogingen wordt verhoogd naar 3%. Dit betekent dat 14 euro de eerste trede wordt in het loongebouw en alle andere treden meestijgen. Hiermee zal er een leefbaar loon komen voor iedereen, voor het merendeel van de werknemers is 14,- euro nu nog de hoogste trede. In de bijlage vind je een voorbeeld van hoe het totale loongebouw er dan uit zou komen te zien. 
Doorbetaling bij ziekte: Geen wachtdag meer en 100% doorbetaling.
Pauze: Definitie van pauze opnemen en een wijziging in de Max-Flex regeling aanbrengen dat alleen daadwerkelijk genoten pauze ingehouden mag worden.
Verloonde tijd: Betaalde uren zijn conform rooster. Heb je geen rooster? Dan krijg je 10% extra over je bruto loon. Dit betekent geen koppeling meer met bct behalve uren die je buiten het rooster hebt gewerkt.

Laatste voorstel werkgevers


Looptijd: 1 jaar
Salarisverhoging: 8% per 1 januari 2023
Doorbetaling bij ziekte: huidige regeling handhaven
Verloonde tijd: Opnieuw invoeren van het artikel uit de vorige cao. Met als enige wijziging; Maximaal 6 onderbrekingen op standplaats onbeperkt in tijdsduur.

Reactie CNV Vakmensen op voorstel werkgevers


Het lijkt zo dat werkgevers een grote loonsverhoging willen geven, alleen dit is grotendeels een sigaar uit eigen doos. Doordat zij terug willen naar de vorige regeling met verloonde tijd, kan de werkgever jullie meer en langer onbetaald onderbrekingen geven waardoor ze een groot deel van de loonsverhoging weer terugverdienen. Dit zal voor veel werknemers betekenen dat zij minder uren uitbetaald gaan krijgen dan nu het geval is, totaal onbespreekbaar wat ons betreft. Daarnaast ligt het loonbod van de werkgevers nog steeds 7% af van ons laatste voorstel.

Op vrijdag 7 oktober gaan we weer verder onderhandelen. Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994
r.pellis@cnvvakmensen.nl





Downloads