Eindbod werkgevers cao Taxi en Zorgvervoer

Na negen onderhandelingsronden voor een nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi hebben werkgevers vandaag een eindbod neergelegd. Dit betekent dat zij niet bereid zijn om betere afspraken te maken dan wat er nu ligt. Het is nu aan de leden wat we hier vervolgens mee gaan doen, gaan we dit accepteren of gaan er acties komen...

De cao-onderhandelingen met de werkgevers verlopen altijd moeizaam, maar nu is het echt dramatisch. Er speelt veel in de sector waar we nu echt een keer betere afspraken over moeten maken, dit signaal krijgen wij telkens weer vanuit onze leden.

Kort gezegd gaat het dan over:

-Beloning van mensen
-Doorbetaling bij ziekte
-Reiskostenvergoeding bij woon-werk verkeer
-Het inhouden van 12.5% pauze wanneer deze niet altijd genoten is.

In onze voorstellenbrief stonden meer punten die wij willen verbeteren in de cao. Echter is er voor deze cao prioriteit gegeven aan deze onderwerpen, omdat we niet alles in één keer kunnen veranderen.

Wat staat er in het eindbod van de werkgevers?

Helaas willen de werkgever de Max-Flex regeling niet aanpassen met het onterecht inhouden van loon voor pauzes die niet genomen zijn. Dit is een belangrijk punt voor de werknemers, omdat het zo oneerlijk voelt.

In plaats van een verbetering op dit punt, willen de werkgevers terug naar een oude regeling. Hierin krijgen de chauffeurs niet betaald voor de uren in hun dienst op het moment dat er geen werk is. Hiermee kunnen werkgevers onbeperkt in tijd onderbrekingen gaan geven waardoor veel mensen straks minder uren uitbetaald krijgen per dag. Nu is dit in ieder geval nog gemaximeerd tot 12.5% per dag. Dit komt neer op 1 uur pauze per dag als je 8 uur werkt.

De werkgevers bieden daarbij een loonsverhoging van 8% per 1 januari 2023 en 4% per 1 januari 2024. Met een looptijd van 2 jaar komt dit neer op 6 procent per jaar. Met de huidige inflatie betekent dit een fors verlies van koopkracht voor de werknemers.

Wat hebben de vakbonden voorgesteld?

De bonden eisen een cao met een looptijd van één jaar met een loonsverhoging van 12,5% per 1 januari 2023. Dit betekent dat het startsalaris in de sector op 14,- euro komt te liggen. In de onderhandelingen over doorbetaling bij ziekte komen we ook niet dichter bij elkaar. De werkgever houdt vast aan maximaal 80% doorbetaling van het loon voor de eerste twee weken. De vakbonden willen 100% doorbetaling vanaf de eerste dag.

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV gaan de komende weken hun leden raadplegen.

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
r.pellis@cnvvakmensen.nl
06 5120 2994

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error