Stand van zaken in het Openbaar Vervoer

Graag willen wij jullie informeren over hoe ver we zijn met de teksten voor de cao Openbaar Vervoer. Het cao-resultaat is nu alweer enige maanden geleden gesloten en wij snappen dat jullie graag willen zien hoe het akkoord in het cao-boekje is opgenomen.

Redactiecommissie
Vakbonden en werkgevers hebben een redactiecommissie gevormd. Zij hebben nu drie keer bij elkaar gezeten om zich te buigen over de afgesloten cao-resultaten en hoe wij deze dienen op te nemen in het cao-boekje. De onderhandlaar van het cao-resultaat van juli 2018 is onderdeel van deze commissie. Verder zitten er vanuit de vakbonden ook kaderleden aan tafel. Partijen hebben met elkaar afgesproken dat het belangrijk is dat we zo snel mogelijk een akkoord bereiken over de cao teksten, omdat de werknemers behoefte hebben aan een cao-boekje. Hier staan per slot van rekening jullie rechten en plichten in. Partijen hebben daarom besloten zich te concentreren op de teksten van de beide resultaten. Die van januari en juli 2018. Daarna zullen we resterende looptijd van de cao gebruiken om de volledige cao-tekst goed te bestuderen en te kijken of we tekst beter leesbaar/begrijpelijker kunnen maken.

Bijlage 35
Werkgevers en vakbonden blijken het niet volledig eens te kunnen worden over hoe we de nieuwe bijlage 35 dienen op te schrijven. Deze bijlage is nieuw afgesproken om de werkdruk onder de chauffeurs en machinisten te verlichten. Daar hebben de meeste van jullie langdurig voor gestaakt. In de praktijk blijkt het uitvoeren en nakomen van deze afspraken door de werkgevers, op lang niet alle plekken te gebeuren. Dit vinden wij heel spijtig. Wij zijn van mening dat we goede afspraken hebben gemaakt over de werkdruk, maar dan moeten werkgevers zich natuurlijk wel houden aan deze afspraken. De tekst van bijlage 35 is dus ook in de redactiecommissie nog reden van discussie. Wanneer de cao-tekst klaar is, is dan ook nog niet te zeggen.

Pensioenacties
Het overleg over het pensioen akkoord is in november 2018 geklapt. Vakbonden hebben op 20 december 2018 een gezamenlijk ultimatum gestuurd naar de politiek, maar helaas blijft een echte reactie achterwege. Als de regering niet wil luisteren, dan kan er maar één oplossing zijn en dat is massaal in Nederland in opstand komen! Zoals jullie weten wordt er op 18 maart een landelijke actiedag georganiseerd waarbij wij werknemers in alle sectoren oproepen om in actie te komen en van zich te laten horen. Op verschillende plaatsen in Nederland worden er die dag acties georganiseerd. Hierover blijven wij jullie informeren. Wij blijven tot die tijd natuurlijk niet op onze handen zitten. De eerste actie staat gepland as maandag 18 februari. Wij gaan op deze dag in Utrecht de medewerkers in het OV informeren over het belang van een goed pensioenakkoord. Want als we met z’n alle op de politiek gaan zitten wachten, dan weten we één ding zeker: Daar wordt niemand beter van!

Samen met alle vakbonden in het OV hebben wij een ansichtkaart gemaakt. Deze tref je als bijlage bij deze nieuwsbrief aan. Vul deze in en mail deze terug naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl. Mocht je samen met jouw collega`s op jouw vestiging of in jouw bedrijf een actie willen organiseren op 18 maart, laat het ons dan zo snel mogelijk weten, dan kunnen wij jullie daarbij ondersteunen. Mocht je de ansichtkaart willen verspreiden. Graag! Laat ons weten hoeveel je er wilt ontvangen en wij zorgen er voor dat je deze thuis ontvangt.

Vragen?
Mocht je vragen of suggesties hebben, horen wij dat natuurlijk graag.

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen

Downloads