CNV Vakmensen: Generatiepact in cao-voorstellen voor Verenigde Tankrederijen

De leden van CNV Vakmensen willen voor een evenwichtige leeftijdsopbouw in het bedrijf - met passende arbeidsvoorwaarden voor iedereen - een zogenoemd generatiepact in de cao. Verder hebben zij aangegeven voortaan de arbeidsmarkttoeslag in het basissalaris verwerkt te willen zien.

Tijdens de ledenvergaderingen vóór de paasdagen zijn een aantal onderwerpen de revue gepasseerd waarover nu echt goede afspraken moeten worden gemaakt, zo stellen de leden van CNV Vakmensen.

Zo is het feit dat de arbeidsmarkttoeslag niet in het basisloon is verwerkt aangemerkt als ongewenst. En er mag sowieso weer eens een fatsoenlijke loonsverhoging komen. Verder willen de leden extra vrije dagen kunnen kopen gedurende het jaar, zonder dat die voorafgaand aan het betreffende jaar moeten worden ingediend. En zonder dat die tijd van het gemiddelde jaarloon wordt afgehaald en er wordt gedaan of je parttime werkt.

Het is van groot van belang dat er gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid die het pensioenakkoord bedrijven biedt om eerder te kunnen stoppen met werken: de regeling vervroegd uittreden (RVU). De leden willen daarnaast ook een generatiepactregeling afspreken voor de mensen die wel tot op latere leeftijd doorwerken, maar dan wat minder uren willen werken. Dat mes snijdt dan aan twee kanten; omdat die 'vrijgekomen' uren benut kunnen worden om jongere mensen aan te nemen. 

Voor wat betreft het loon moet er nu echt boter bij de vis. Wij vragen de prijsindexatie aangevuld met een redelijke loonsverhoging, zodat alle werknemers van de Verenigde Tankrederijen er dit jaar in koopkracht op vooruit gaan. Daarnaast willen we de bestaande arbeidsmarkttoeslag verwerkt zien in het loon. Nu het nog steeds erg goed gaat in de sector verdienen de werknemers het om daar ook van te kunnen genieten.

In deze tijd van een nog immer voortdurende COVID-pandemie vinden de leden van CNV Vakmensen het van belang dat het eerste ziektejaar het loon volledig wordt doorbetaald.

Dit zijn de hoofdlijnen van de door ons ingediende cao-voorstellen. 
We hopen binnen afzienbare tijd met de werkgever om de tafel te kunnen om onze voorstellen te bespreken. 

Mocht je nog vragen hebben schroom niet ons te benaderen. 

Mede namens de leden van de cao-commissie van CNV Vakmensen:
Alfred van Doorn en Karel Mijnster 

Nancy Abelskamp 
bestuurder CNV Vakmensen 
M 06 51 25 11 59
E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl