Update cao onderhandeling dag 3 Koole

Werkgever heeft ons eind november een hernieuwd voorstel gestuurd na twee onderhandelingen. Vanuit de vakbonden hebben we hier schriftelijk op gereageerd en daarmee zijn we op dag 3 aan tafel gegaan.

Koole denkt dat werknemers wel wat willen inleveren
Koole’s voorstellen hielden nog steeds flinke verslechteringen in:

  • de beoordelingsverhoging C -bij normaal functioneren- verlagen van 3% naar 2,5%,
  • de werkgelegenheidsgarantie afschaffen,
  • de overwerkvergoeding van 200% naar 150% terugbrengen,
  • Stichting Veilige Haven afschaffen.

Daarnaast wil Koole geen initiële loonsverhoging (naast de APC) toekennen bij een tweejarige cao.

Inleveren voor de aandeelhouder?
Koole wil de hoge APC van de afgelopen tijd ‘terughalen’ bij haar werknemers. Dit om de aandeelhouder gunstig te stemmen. De aandeelhouder wil het geld wat jullie zouden inleveren gebruiken voor investeringen of om er rente over te krijgen op de bank. Het is alsof je je schoonmaker vraagt om salaris in te leveren zodat je een betere stofzuiger kan kopen, of je spaarrekening kan spekken…

Bij Vopak wel normale cao afspraken
Koole schetst dat de aandeelhouder zonder deze verslechteringen mogelijk niet meer geïnteresseerd zou zijn in jullie bedrijf. Dat kan gebeuren, we hebben ook geen zekerheid dat als we wel inleveren deze aandeelhouder nog 10 jaar bij Koole blijft. Overnames zijn niet vreemd in de havens, kijk maar naar Vopak waar de nieuwe eigenaar Infracapital heeft ingestemd met een cao met loonsverhogingen naast APC en verder geen verslechteringen zoals het rijtje hierboven. Als het bij Vopak kan, waarom dan niet bij Koole?

Koole werknemers geven al genoeg
De verslechteringen zijn niet te rijmen met onze voorstellenbrief en het mandaat vanuit onze leden. Koole geeft aan dat werknemers genoeg hebben gehad door de APC en nu een keer moeten teruggeven. Wij geven al voldoende aan Koole door 24/7 ons werk te doen en daarnaast ook het vele structurele overwerk waarmee wij de terminals elke dag en nacht draaiende houden. De werkdruk is nog niet verminderd na alle mooie beloftes vanuit het management. Wil jij wel graag inleveren, dan zouden we dat heel graag willen vernemen via de email of bel gerust je vakbondsbestuurder. Koole zegt namelijk te spreken namens medewerkers die zeggen wél te willen inleveren.  

Belang van APC
APC gaat over koopkrachtbehoud, ongeacht de inflatie kun jij gewoon dezelfde boodschappen blijven doen. Dankzij de APC houdt jouw salaris de prijsstijgingen aan de pomp, in de supermarkt etc., bij.  Daarom is de APC opgenomen in al onze haven cao’s. Het is dus niet de bedoeling om de APC via andere beloningen ‘terug te halen’ bij de medewerkers.

Vakbonden vragen niets geks
Het rijtje verslechteringen is niet te rijmen met onze voorstellen van (minimale) verbeteringen in de cao.  In onze voorstellen houden we al rekening met de hoge APC van de afgelopen tijd. We zien zelfs af van een initiële looneis voor 2024. Dat hebben de leden vanaf het begin van de onderhandelingen aangegeven, zo eerlijk zijn we dan ook wel weer.

Teken de petitie!
De kaderleden gaan de locaties af om handtekeningen te verzamelen waarmee JIJ kunt aangeven dat je tegen de verslechteringen bent. Daarmee geef je al een signaal af richting Koole, dat de meeste mensen dit niet zien zitten.

Ledenvergadering 6 december met mogelijke driekwart vergadering
Uiterlijk maandagavond horen we van Koole of ze bij de verslechteringen blijven. Wij zullen op de ledenvergadering kunnen vertellen wat de uitkomst is van het telefoontje maandagavond. En of er weer beweging is in de onderhandeling. Mocht dit allemaal niet positief zijn, dan zullen we woensdag vergaderen met onze leden over mogelijke acties bij Koole.

Wees er dus bij op 6 december! 10:00 uur of 19:00 uur in het Carlton Hotel Spijkenisse

We houden jullie op de hoogte!

Met vriendelijke groet,

Fadua Toufik

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error