Periodiekoverleg tussen vakbonden en Hutchison Ports Delta II

Afgelopen woensdag heeft er weer een periodiekoverleg plaatsgevonden met HPDII. Tijdens dit overleg hebben wij een aantal zaken aangedragen en zijn we bijgepraat over project Omega. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Project Omega

Eigenlijk zijn hier nog geen updates over te geven behalve dat de planning iets uitloopt. Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de business case waardoor er nog veel zaken in de plannen kunnen veranderen. Wel is al duidelijk dat de kade waar de kranen op staan hoger wordt dan het werkterrein.

Omdat er nog zoveel onzeker is hebben wij gevraagd wat er gebeurt als het hele project niet door gaat. HPDII geeft daarop aan dat echt alles op alles wordt gezet om dit project te laten slagen. Er wordt dus geen rekening gehouden met een eventueel afblazen hiervan. Wij hebben daarop aangegeven dat er veel onzekerheid is bij de medewerkers en dat het verstandig is om een plan B te maken zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Bedrijfsupdate

Aansluitend kregen wij een bedrijfsupdate. Zoals jullie zelf ook al merken is het volume momenteel erg laag. Wereldwijd is het container vervoer gedaald met 8% maar bij HPDII is dit zelfs 16%. Uiteraard is dit zeer zorgelijk, zeker als de werkgelegenheid hierdoor in het gedrang komt. Gelukkig heeft jullie werkgever alle contracten tot nu toe verlengd maar voor de toekomst is dit onzeker en wij betreuren dat zeer.

HPDII heeft ons verzekerd dat er alles aan wordt gedaan om meer volume op de terminal te krijgen, zowel vanuit de lopende contracten als nieuw volume. We hopen dat het volume snel aantrekt.

Pilot collegiale in- en uitleen

Tot op heden is deze pilot nog niet gestart. HPDII geeft aan dat ze hier wel mee aan de slag willen en dat ze het noodzakelijk achten als straks de verbouwing van start gaat. Echter is deze regeling tot op heden nog niet opgenomen in de cao van ECT. Zolang dat nog niet gebeurt kan de pilot ook niet starten. Wordt vervolgd dus…

APC

De APC voor de periode oktober 2022 tot oktober 2023 is uitgekomen op -1,98%. Omdat wij in de cao nog een initiële loonsverhoging van 1% hebben afgesproken komt dit op een totaal van -0,98%.

In de cao is afgesproken dat jullie loon niet verlaagd wordt maar de -0,98% komt wel op de lat te staan en moet verrekend worden met een toekomstige loonsverhoging. Hoe dit technisch precies in elkaar steekt verschillen wij van mening met de werkgever. Wij vinden dat dit alleen binnen de looptijd van de cao verrekend mag worden; dus uiterlijk met de loonsverhoging van 1-1-25. HPDII vindt dat dit net zo lang op de lat blijft staan tot de APC weer in de plus zit.

Alle partijen gaan dit juridisch checken en we komen hier zeker op terug.

Mocht je nog vragen hebben kan je altijd één van de kaderleden aanspreken of mij een mailtje sturen. Ook kan je terecht op de cao pagina van CNV Vakmensen, hier kan je alles nog eens teruglezen en een bericht achterlaten.

Mede namens de kaderleden,

Berthus de Jong, Bob Geeve en René Blok

en

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error