ECT heeft trieste boodschap zo net voor de feestdagen

Gisteren heeft ECT het personeel en de vakbonden ingelicht dat er zorgen zijn over de volumes, zowel in 2023 als de verwachting voor 2024. Doordat de volumes drastisch zijn verminderd heeft ECT besloten om tijdelijke contracten niet te verlengen voor functies in functielijst 1, 2, 3 en buiten-cao functies. Dat is een harde boodschap en zo net voor de feestdagen qua timing uiterst ongelukkig.
Een maand geleden hebben de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Havens een periodiek overleg gehad met ECT. Jullie werkgever heeft toen aangegeven dat het jaar 2023 redelijk is doorgekomen, ondanks de lagere volumes ten opzichte van 2022. De verwachtingen voor 2024 waren niet veel optimischer en de directie van ECT heeft dan ook zorgen geuit over het aankomende jaar. Als de volumes niet aantrekken, zou dit gevolgen hebben voor het personeel dat momenteel op tijdelijke basis in dienst is bij ECT. Maar dat dit op zo'n korte tijd zou plaatsvinden, lag niet in de lijn der verwachten gebaseerd wat er tijdens het periodiek overleg is besproken. 

Op dit moment werken ongeveer 200 werknemers van ECT op basis van een tijdelijk contract, verdeeld over alle functielijsten en buiten-cao. Een aantal van hen heeft inmiddels al te horen gekregen dat hun contract afloopt in januari of februari 2024 en dat dit contract niet wordt verlengd of omgezet in een vast dienstverband. Uitzonderingen zijn degenen die hun kraanopleiding volledig en succesvol hebben afgerond en als de volumes in 2024 onverwacht toch hoger worden kunnen functies in functielijst 2 of 3 toch behouden blijven. Maar vooralsnog is het vooruitzicht dat velen van de 200 werknemers hun baan bij ECT zullen verliezen. Een zeer hard en triest bericht! Zeer ongelukkig ook zo voor de kerstdagen en de jaarwisseling.

Blijkbaar vond ECT het noodzakelijk om nog voor de feestdagen een slechte boodschap te delen waardoor niet alleen de 200 werknemers om wie het gaat niet zonder zorgen de feestdagen ingaan, maar ook de rest van het personeel die hun collega's zullen zien vertrekken. Als jullie vragen, opmerkingen of zorgen hebben en willen delen, benader dan een van de kaderleden of de vakbondsbestuurder. Ook als jouw contract afloopt en je niet bij ECT kunt blijven werken, kun je de eindafrekening laten controleren door de vakbond. 

Bekijk ook jouw cao pagina op: ECT Hutchison Ports Rotterdam | CNV Vakmensen

Ondanks de nare berichtgeving vanuit jullie werkgever, wensen wij iedereen fijne feestdagen en een gezellige jaarwisseling, maar wij begrijpen ook dat het dit jaar anders is dan anders.

Namens de CNV kaderleden John Gutteling, Berry van Egmond en John van den Bergh

en

Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl