vervolgoverleg Low & Bonar

Na het overleg van 10 juni blijkt er nog een groot verschil te bestaan tussen hetgeen CNV Vakmensen wil bereiken in de cao en hetgeen Low & Bonar kan bieden. Het overleg concentreerde zich dan ook rondom loonsverhoging en de RVU-regeling.

Inmiddels hebben we vier keer met elkaar gesproken over de cao. Loon en afspraken met betrekking tot RVU zijn belangrijke discussiepunten.

Loon
Het gaat dan om een verschil in geboden loonsverhoging, 1,9% terwijl vanuit CNV en FNV inflatiecorrectie (1,9%) én koopkrachtverbetering  wordt gevraagd.

RVU (regeling vervroegd uittreden)
Maar ook het verschil in afspraken over de RVU-regeling is nog groot. Terwijl de mogelijkheid bestaat om max. 3 jaar voor AOW-datum de regeling toe te staan, wil Low & Bonar de regeling toestaan 1,5 jaar voor AOW-leeftijd en dan ook nog voor een beperkte groep. Wat L & B betreft komen medewerkers in aanmerking die passen binnen de definitie zwaar werk, waar we al over gesproken hebben, maar nog niet definitief hebben vastgelegd, uit een specifieke leeftijdsgroep nl. medewerkers die binnen nu en 4 jaar hun AOW-leeftijd bereiken.

Om deze afspraak te kunnen maken, worden er door directie voorwaarden gesteld die voor een deel niet aanvaardbaar zijn voor vakbonden. 
Zo wil men de ontziemaatregelen t.a.v. overwerk en consignatie verschuiven naar de leeftijd van 62 jaar ( nu 55 jaar) per 1 januari 2022 en per 1 januari 2024 geheel laten vervallen. Het zijn juist de ontziemaatregelen die het mogelijk maken dat mensen uit de ploegendienst kunnen herstellen van het zware werk dat ze verrichten. 
Verder is het nodig om de RVU-regeling te kunnen financieren, dat van medewerkers in de dagdienst de leeftijdsdagen worden bevroren, op het huidige aantal. Een beroep op solidariteit waarvoor geen tegenprestatie geleverd wordt.

Tegelijkertijd zijn we het erover eens dat er een aantal zaken zijn die veranderd c.q. beter geregeld moeten worden, maar dat zijn zaken die je niet middels een tekst in de cao kunt afspreken. Het gaat dan om vragen die er zijn m.b.t. de consignatie, werkbelasting, werkdruk. Daarvan is duidelijk dat zowel werkgever als vakbonden hierover met elkaar de discussie willen voeren en gezamenlijk zoeken naar oplossingen die gedragen worden door de medewerkers.


23 juni praten we verder en op dit moment is het de vraag of we dan wel tot overeenstemming kunnen komen.

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, mail mij, k.huntjens@cnvvakmensen.nl of bel 06-47826877
vriendelijke groet
Kitty Huntjens
bestuurder CNV Vakmensen