Stemming cao Textielverzorging

Afgelopen vrijdag was de uitslag van de ledenraadpleging bekend. Een nipte meerderheid vond het eindbod voldoende. CNV vindt draagvlak voor de cao een heel belangrijke voorwaarde, daarom hebben wij werkgevers verzocht om hun eindbod te heroverwegen. En tevens vonden wij het belangrijk dat ook FNV als partij weer aan onderhandelingstafel kwam. Afgelopen weekend heeft er informeel overleg plaatsgevonden tussen partijen.

Gisteren hebben vakbonden en werkgevers met elkaar aan tafel gezeten en dit heeft geleid tot een gewijzigd eindbod, dat wij als een nieuw onderhandelingresultaat aan onze leden voorleggen.

Wat zijn de belangrijkste wijzingen t.o.v. het het vorige eindbod?

Over de cao-periode een loonsverhoging van 2% :

  • Loon: 1,5% per 1 juni 2021
  • Loon: 0,5% per 1 oktober 2021 (deze is nu structureel geworden)
  1. De 1 oktober verhoging is tot 31/12/2022 niet van toepassing voor werkgevers in de door corona zwaar getroffen marktsectoren, zoals de Retail (textielreiniging) en de wasserijbedrijven die voor meer dan 50% voor de horecamarkt werkzaam zijn.
  2. Indien de onderneming deel uitmaakt van een economische eenheid, dan wel binnen een groepsverband opereert, dan geldt de omzet van de onderneming waar de werknemer werkzaam is.

Generatiepact
Er is nu afspraak gemaakt dat je op vrijwillige basis gebruik kan maken van deze regeling.

Partijen besluiten tot invoering van het Generatiepact (GP) met ingang van 1 januari 2022. Partijen maken hierbij de keuze om de ruimte in deze cao voor RVU niet te benutten, maar de RVU-optie wel voor de toekomst te onderzoeken bij de afspraken rondom Duurzame inzetbaarheid (zie volgend punt).

  1. Het GP is van toepassing voor werknemers uit loongroep 2, 3 en/of de functie chauffeur met een minimale omvang dienstverband van 50% en een leeftijd van minimaal 5 jaar voor de gerechtigde AOW-leeftijd, waarbij een minimum van vijf aaneengesloten dienstjaren bij werkgevers binnen de cao Textielverzorging van toepassing is.
  2. De GP-regeling houdt in dat de in aanmerking komende werknemer voor 80% van de werktijd binnen de gangbare werktijdenregeling invult, hiervoor 92,5% salaris ontvangt en 100% pensioen opbouwt. De percentages zijn gebaseerd op de arbeidsovereenkomst van het moment van te maken keuze voor GP.

De gehele tekst van het onderhandelingsresulaat lees je in de bijlage.

Graag willen wij vernemen of jullie kunnen instemmen met het eindbod, zodat wij formeel onze handtekening namens onze leden onder dit akkoord kunnen zetten en we AVV kunnen aanvragen.

Stem via deze link. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je stemmen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3yVWexd of stuur het stemformulier aan ons per post.

Alvast bedankt voor het uitbrengen van je stem!

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 98
E:  w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads