Onderhandelingen Smurfit Kappa voor onbepaalde tijd opgeschort

De onderhandelingen verlopen moeizaam. De directie wil niet tegemoet komen aan onze voorstellen over overwerk en werkdrukvermindering. We hebben dan ook besloten om eerst met jullie de situatie te bespreken en hebben de onderhandelingen opgeschort.

Wij zijn op 28 september gestart met de tweede cao-ronde

Helaas hebben we de onderhandelingen moeten stoppen. We hebben het overleg voor onbepaalde tijd opgeschort.

Smurfit Kappa heeft alle voorstellen van de bonden afgewezen. Smurfit Kappa is wel bereid om een vervroegde uitreding af te spreken voor mensen die onregelmatig werken in de productie maar wil de regeling beperken tot 2 jaar voor AOW gerechtigde leeftijd. Wettelijk mag je 3 jaar voor AOW deze regeling aanbieden. Vervolgens biedt Smurfit Kappa voor een cao van 12 maanden een loonsverhoging van 2% per augustus 2021 en 0,5% per 1 april 2022.

Wij proberen al vanaf 2015 tevergeefs afspraken te maken over de oplopende werkdruk, het respecteren van de 36-urige werkweek en over het beperken van de stijgende aantal overuren.

Inmiddels worden de fabrieken zo vol gepland dat de bedrijven op feestdagen opengaan en er vrijwel alle zaterdagen gewerkt moet worden, er geen roosters zijn op basis van 36 uur maar op 40 uur zonder dat dit extra betaald wordt. Smurfit Kappa noemt dit compensatie uren. Met die compensatie-uren ontstaat er een soort urenbank waarbij er voor werknemers geen regels zijn afgesproken en ze dus rechteloos zijn. De oplopende overuren komen daar nog bij op.

Wij hebben bij de ledenraadplegingen een duidelijke boodschap meegekregen, namelijk dat we deze keer over roosters, werktijden en werkdruk nu echt afspraken over moeten maken.

STEGEN DE LONEN MAAR NET ZO HARD ALS DE WERKDRUK!

Wij zullen ledenvergaderingen gaan plannen om de situatie met jullie te bespreken.

Vriendelijke groet,

Namens de bestuurders en kaderleden uit de OH delegaties.

Hank Oomkes bestuurder CNV Vakmensen