Enquête Proef Langer Werken Cao Kartoflex

In de Cao Kartoflex is in artikel 7 mogelijkheid opgenomen om op vrijwillige basis overeen te komen om de arbeidsduur per week van 36 uur op te hogen naar een hoger aantal uren per week. Met de werkgevers is afgesproken dat wij gezamenlijk deze afspraak gaan evalueren. Vul een kleine enquête in!

Daarom hebben wij een kleine enquête opgesteld proef langer werken. Kunnen jullie dit voor ons invullen?? Dit kan tot 22 januari 23.00 uur.
Onze leden die deze nieuwsbrief per post ontvangen kunnen de volgende tekst kopiëren en op internet in de adresregel typen om de enquête te openen:  https://nl.surveymonkey.com/r/kartoflex

Pensioen
Het zal jullie niet ontgaan zijn, maar in december kwam het niet tot een pensioenakkoord tussen vakbonden/werkgevers en het kabinet. Niet omdat de vakbonden niet wilden, maar omdat het kabinet onvoldoende waarborgen wilden afgeven om verantwoord tot een nieuwe afspraak te komen. Zie hieronder de verschillen.

Vakbonden:
Op tijd kunnen stoppen met werken
Bevriezing AOW-leeftijd op 66 jaar.
Schrap de boete op eerder stoppen.
Bij pensionering kunnen rekenen op een goed inkomen.
Goed pensioen voor iedereen, ook flex en ZZP.

Kabinet Rutte:
AOW minder snel laten stijgen: 66 jaar en 4 maanden nu, 67 jaar in 2024 (is nu 67 en 3 maanden).
Onderzoek naar stijging AOW-leeftijd.
RVU boete (vroeger stoppen met werken) blijft bestaan: halvering van de boete (26% belasting) en tot drie jaar voor de AOW-leeftijd ‘gewoon’ de volledige boete (52% belasting).
Kortingen in 2020 uitgesteld.
Aanpassing rekenrente (noodzakelijk voor een goed pensioen) doorgeschoven naar commissie.
Compensatie doorsneeopbouw: wel fiscale ruimte, geen verantwoordelijkheid overheid.
Geen afspraken voor beter pensioen flexwerkers.
Mogelijkheid (geen verplichting) voor ZZP’ers om vrijwillig pensioen op te bouwen.

CNV Vakmensen vindt dat het tijd wordt om samen te laten zien, dat het ons ernst is. De tijd van praten is voorbij. Teken daarom onze petitie om duidelijk te maken dat je achter ons standpunt staat, klik dan hier en je komt op onze speciale websitepagina. Onze leden die deze nieuwsbrief per post ontvangen kunnen de volgende tekst kopiëren en op internet  in de adresregel plakken om de enquête te openen: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/pensioen/pensioen-standpunt-cnv/petitie

Wil je meehelpen met het informeren van onze leden? Of wil je dat er een informatiebijeenkomst georganiseerd wordt? Neem dan contact op met jouw vakbondsbestuurder of mail naar Jacqueline Kraan. Dan gaat zij samen met jou kijken welke mogelijkheden er zijn om jou bij te staan bij dit traject. 

“EEN EERLIJK PENSIOEN, OP EEN EERLIJK MOMENT”

J. Kraan
bestuurder
E.: j.kraan@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 20 48