Update na derde onderhandelingsronde Smurfit Kappa Parenco

Het derde overleg voor de nieuwe cao, dat plaatsvond op vrijdag 19 april, verliep weer positief. We hebben wat betreft het salaris een kleine stap vooruit gezet, maar we denken dat er nog meer mogelijk is. Ook hebben we andere onderwerpen besproken, waarover je hier meer kunt lezen.

Loonbod

De werkgever heeft een beter voorstel gedaan voor een nieuwe cao van twee jaar. Zoals eerder aangegeven, heeft Parenco de voorkeur voor een tweejarige cao. We hebben opnieuw benadrukt dat we een tweejarige cao acceptabel vinden, maar alleen als er ook in het tweede jaar een goede loonsverhoging is. Het voorstel is nu een verhoging van 2,8% per 01-04-2024 en 3,1% per 01-04-2025. Dit vinden wij nog niet voldoende.

We hebben ook besproken dat de extra loonsverhoging van 2,2% die bij Smurfit Kappa Corrugated is gegeven, ook bij Parenco zou moeten gelden. Omdat beide cao-trajecten gezamenlijk worden bekeken, zou Parenco hier niet negatief tegenover moeten staan. We verwachten hierop volgende keer een reactie te krijgen.

Daarnaast hebben we gesproken over een voorwaarde voor een tweejarige cao: een afspraak om eventuele hoge inflatie in het tweede jaar te compenseren binnen bepaalde grenzen. Ook hier lijkt Parenco niet direct negatief tegenover te staan, en we wachten op hun reactie om deze afspraak verder uit te werken.

Ontziemaatregelen

We hebben opnieuw gesproken over het voorstel van Parenco om de leeftijd voor ontziemaatregelen te verhogen naar de AOW-leeftijd minus 10 jaar (nu is dat 55 jaar), mogelijk met een overgangsregeling. We hebben aangegeven dat dit een kleine groep werknemers betreft die hierdoor mogelijk worden geraakt. Daarom hebben we geen mandaat om hierover een beslissing te nemen, en willen we dit eerst met de betrokken werknemers bespreken.

Het voorstel is nu om een protocolafspraak te maken om dit gedurende de cao-periode verder te bespreken en te onderzoeken, met name met medewerkers die consignatiediensten hebben. Als blijkt dat er geen draagvlak voor is, zal er niets veranderen.

Overige onderwerpen

We hebben ook het voorstel over verlofsparen besproken. Na onderzoek blijkt het erg moeilijk te zijn om extra verlofsparen mogelijk te maken. Voor medewerkers is het nadelig omdat ze bij faillissement van het bedrijf hun opgespaarde verlof verliezen, en bij overstappen naar een ander bedrijf kunnen ze het opgespaarde verlof niet meenemen. Voor de werkgever zijn er ook nadelen, omdat het extern onderbrengen van opgespaard verlof bijna niet mogelijk is en hoge kosten met zich meebrengt. Daarom hebben we besloten dit punt voor deze cao-periode te laten vallen, maar het kan in de toekomst weer worden besproken als het makkelijker wordt om verlof te sparen. De huidige regels voor het sparen van verlof en DI-dagen bij Parenco blijven gelden.

De eerdere afspraken over het uitbetalen van de consignatietoeslag bij ziekte, de RVU-regeling, de collectieve bonusregeling en de DI-regeling blijven natuurlijk ook gelden. De details van deze afspraken zullen we volgende keer bespreken.

Volgend overleg

Het volgende overleg staat gepland op woensdag 15 mei. We houden jullie op de hoogte via deze nieuwsbrief en de cao-pagina. Als je vragen hebt, stel ze gerust. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl 
Samen staan we sterker!

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9717
E: k.grundemann@cnv.nl 

Mede namens de cao-delegatieleden van CNV en FNV:
Bas Nieuwpoort, Remco van Kooten en Bernhard Jonker 
en Dino Djulbic, FNV-bestuurder