Uitnodiging ledenvergadering Saint Gobain Abrasives

Op 17 april hebben we opnieuw met jullie directie onderhandeld over een cao voor de medewerkers van Saint Gobain Abrasives. Tijdens de vorige ledenvergadering hebben wij aan jullie uitgelegd dat het gat tussen beide partijen groot is. Inmiddels heeft Saint Gobain een goede stap in de richting gezet om te komen tot een cao, maar we zijn er nog niet. Wij nodigen jullie daarom uit voor ledenvergaderingen.

Het bod van Saint Gobain

Wij hebben tijdens de onderhandelingen aangegeven dat het openingsbod van 2,9% voor dit jaar en 2,7% voor volgend jaar veel te ver afligt van de loonvraag. Het loonbod komt niet in de buurt van de compensatie voor de inflatie over de periode 2022 tot nu. Wij hebben daarom vastgehouden aan de inzet van 9%. Ook over de overige voorstellen van CNV hebben wij niet onderhandeld.

Saint Gobain heeft daarop het loonbod verhoogd. Jullie directie wenst een cao af te spreken voor 2 jaar, te weten van 1 april 2024 tot 1 april 2026. Het voorstel van Saint Gobain ziet er als volgt uit:

  • Per 1 april 2024 wordt het bruto salaris verhoogd met 4%.
  • Per 1 april 2025 wordt het bruto salaris verhoogd met 4%.
  • Schaal C treden 0 wordt verhoogd met 14%, schaal D treden 0 met 9,8% en schaal E treden 0 met 8,1%. Deze forse verhoging is nodig vanwege de stijging van het wettelijk minimum loon.
  • Aan schaal D zal een extra periodiek worden toegevoegd. Dit biedt werknemers die nu aan het einde van de loonschaal perspectief om nog een extra trede in het salaris te groeien.
  • De wachtjaren worden voor de schalen A t/m E worden geschrapt.
  • Saint Gobain is bereid om de huidige regeling reiskosten voor woon werkverkeer te verhogen naar 0,23 cent per km. De drempelbedragen in de cao blijven gehandhaafd.
  • Saint Gobain is bereid om de onafgebroken dienstjaren als uitzendkracht direct voorafgaand aan het dienstverband bij Saint Gobain mee te tellen voor de dienstjareneis van 10 jaar.

Flexibel werken 

Daarnaast wil Saint Gobain flexibiliteit in het werken. Medewerkers hebben aangegeven dat zij niet bereid zijn om afspraken in de cao te maken over een verplichte urenbank. Wel hebben medewerkers aangegeven om op vrijwillige basis een aantal zaterdagen (of andere dagen) extra te werken om de workload in piek periodes weg te werken.

Als vakbond vinden wij het belangrijk dat er geen sprake is van structureel overwerk. Wij willen dan ook met Saint Gobain een afspraak maken over het evalueren van het vrijwillig extra werken. Daarnaast zijn wij bereid om gedurende de nieuwe cao periode het maximum van 5 Tijd-voor-Tijd dagen voor het flexibel werken los te laten. 

Saint Gobain heeft aangegeven dat ook het vrijwillig flexibel werken onderdeel uitmaakt van het cao bod. 1 mei praten wij verder met elkaar.

Wij hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze op tafel komt. Het flexibel werken is immers op basis van vrijwilligheid. Een stevige loonsverhoging is nodig om de inflatie te compenseren. We hebben flinke stappen in de goede richting gezet, maar we zijn er nog niet. Er zijn een aantal punten waarvan wij graag willen horen hoe jullie hier tegenaan kijken. Daarom nodigen wij jullie uit voor een ledenvergadering.

De ledenvergadering wordt gehouden op donderdag 25 april om 14:00 uur in de vergaderzaal op de 5de verdieping.

We hopen op jullie komst!

Mede namens Liliane en Jo. 

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV 
M. 06 28 86 65 12
E. s.vanboxmeer@cnv.nl