Nog weinig vorderingen in onderhandelingen cao Lyondell Chemie Nederland B.V. (BoMa)

Afgelopen maandag (22 april 2024) was de tweede onderhandelingsronde voor de cao Lyondell. Vanuit de vakbonden hebben wij onze reactie gegeven op de voorstellen van Lyondell. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Voorstellen Lyondell

Lyondell had twee voorstellen gedaan, namelijk:
  • Onderzoek naar performance afhankelijk beloningssysteem;
  • Verschoven uren niet betalen wanneer tijdelijk in dagdienst wordt gewerkt.
Voor beide voorstellen zijn wij niet enthousiast. Het beloningssysteem gaat ten koste van het huidige systeem van periodiek 2,5% jaarlijkse groei van het maximum van de salarisgroep. Dit ontvang je als werknemer wanneer je het maximum van jouw salarisschaal nog niet hebt bereikt. Er is ons door jullie duidelijk aangegeven dat de standaard groei van 2,5% van het maximum van de salarisgroep belangrijk is. 

Lyondell geeft aan dat de ploegentoeslag behouden blijft en daardoor geen verschoven uren kunnen worden uitbetaald, wanneer je vanuit volcontinue tijdelijk in de dagdienst werkt. De werkgever en vakbonden hebben hier een discussie over. Vakbonden zijn van mening dat dit een aanslag is op je persoonlijke agenda en vanuit werkgever een compensatie op zijn plaats is wanneer incidenteel wordt afgeweken van je rooster.

Loonbod

Als reactie op onze looneis komt Lyondell met een openingsbod van 4% waarvan zij aangeven dat dit in lijn is met de inflatie en andere bedrijven in de chemie en omgeving. Ook hebben zij ons duidelijk gemaakt dat wij onze verwachtingen moeten bijstellen gezien de moeilijke tijd waarin de sector verkeert. Wij denken niet dat 4% in lijn is met andere bedrijven en komen daarop terug in de volgende ronde.

Secundaire voorstellen bonden

Jullie werkgever heeft ook gereageerd op onze secundaire voorstellen en ziet een aanzienlijk deel daarvan niet zitten. Wij hebben daarom deze ronde gebuikt om nogmaals te onderbouwen waarom wij onze voorstellen belangrijk vinden.

Lyondell komt nu schriftelijk met een integrale reactie op onze voorstellen. Wanneer wij daar meer over kunnen melden, komen we uiteraard bij jullie terug.

Derde ronde

7 mei staat de hele dag voor derde cao ronde gepland. We hopen dat we dan dichter bij elkaar kunnen komen. Wanneer daar aanleiding toe is in aanloop naar, of na afloop van de volgende ronde zullen wij ledenraadplegingen organiseren. Houd dus de nieuwsbrieven goed in de gaten! Je kan alle nieuwsbrieven terug vinden op onze cao pagina, hier kan je ook een reactie achterlaten.

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Vincent Feenstra, Vince Oskam en Elsa van der Kraats namens FNV Procesindustrie

en

Joop Oskam en Marco Peters namens CNV

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl