Cao onderhandelingen PPG; stroeve start

Afgelopen maandag hebben we voor de eerste keer met jullie directie om tafel gezeten om te onderhandelen over de verlenging van jullie cao. De inzet van bonden daarbij is het resultaat van het rondje Nederland zoals we dat onlangs hebben gedaan.

Inzet werkgever

Van jullie werkgever hebben we vorige week een voorstellenbrief ontvangen, deze is bijgevoegd aan deze nieuwsbrief. Het is wat onwennig om na het traject van vorig jaar weer met elkaar om tafel te zitten en we zijn uiteraard nieuwsgierig of de gebeurtenissen uit 2023 dit jaar leiden tot een andere aanvliegroute vanuit jullie directie.

Medewerkersessies

De pingpongbal-sessies geven blijk van een verhoogde interesse voor jullie wensen in dit proces. Het positief om te zien dat het management de vloer op gaat om te horen waar jullie prioriteiten liggen met betrekking tot de cao.

Maar het blijft in de voorstellenbrief van jullie directie toch behoorlijk zoeken naar waar dit nu uiteindelijk toe heeft geleid.

Loonontwikkeling

De stelling van bonden is dat het koopkrachtsverlies van de afgelopen pakweg twee jaar met de loonsverhoging van vorig jaar goeddeels is hersteld, maar dat er over die periode nog steeds een resterend gat ligt van 3,3%.

De directie wil een andere methode hanteren om de inflatie te meten. Daarnaast is gesteld dat het loonbod voor de cao en voor banding uit hetzelfde budget komen. Dus als  de collega’s van banding een loonsverbetering willen zullen de cao-collega’s met wat minder genoegen moeten nemen.

Werkdruk

Een onderwerp dat veel door jullie is genoemd, maar niet in de pingpongballensessies terug kwam, is werkdruk. We hebben in ieder geval geen antwoord gekregen op de vraag naar het onderzoek dat hiernaar gedaan zou worden.

De directie meldt in haar brief, dat het niet invullen van opengevallen arbeidsplaatsen veroorzaakt wordt door onder meer de loonafspraak van vorig jaar. Natuurlijk hebben wij voorafgaand aan de onderhandelingen om een financiële onderbouwing gevraagd. Deze wordt niet geven, dus deze stelling is niet te controleren.

Het jaarverslag van PPG laat zien dat het bedrijf het goed doet, in 2023 is er fors dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Hoe verder ?

Op basis van de feiten zien we  geen enkele aanleiding om  de looneis die we neergelegd hebben (3,3% plus € 150) aan te passen.

Op 2 mei a.s. zitten we voor de tweede keer met jullie management. We hopen dat het bedrijf dan met een concreet loonbod komt en dat we ook op de resterende onderwerpen afspraken kunnen maken.

cao traject

Wil je het hele cao-traject bekijken? Ga dan naar de cao Cao PPG Coatings Nederland | CNV Vakmensen - Chemie en Energie | CNV Vakmensen


Andre Mulder
bestuurder CNV
a.mulder@cnv.nl

Downloads