Sociaal plan voor reorganisatie Vlastuin Group

Op 21 juli 2020 hebben wij, CNV Vakmensen, FNV en de RMU met jullie werkgever een principeakkoord kunnen bereiken over een sociaal plan. In deze nieuwsbrief informeren wij jullie over de belangrijkste afspraken die wij zijn overeengekomen en het vervolgtraject.
In onze eerdere nieuwsbrief hebben wij jullie verteld over de aankomende reorganisatie, de gevolgen hiervan en dat wij met jullie werkgever in onderhandeling zijn over een sociaal plan.

Op onze uitnodiging aan jullie om ideeën of aandachtspunten aan te dragen hebben de nodige leden gereageerd. Hun reacties en opmerkingen hebben wij bespreekbaar gemaakt aan de onderhandelingstafel. Daarvoor onze dank. Het waren pittige onderhandelingen maar uiteindelijk zijn wij - mede door jullie input - tot een principeakkoord kunnen komen.

De belangrijkste afspraken, die wij hebben kunnen maken, zijn:

  • Er komt een collectief outplacementbudget voor begeleiding van werk-naar-werk en scholing.
  • De werknemers die ontslagen worden en niet herplaatst kunnen worden, ontvangen de wettelijke transitievergoeding factor 1,8.
  • De werknemers die een detacherings-/herplaatsingsmogelijkheid krijgen aangeboden, maar na een periode terugvallen op Vlastuin en alsnog boventallig worden, ontvangen de wettelijke transitievergoeding factor 1.
  • Werknemers mogen een detacherings-/herplaatsingsvoorstel afwijzen. Zij hebben dan recht op de wettelijke transitievergoeding factor 1.
  • Vlastuin blijft ook tijdens detachering verantwoordelijk voor (het toezicht op) ontwikkeling/scholing van medewerkers.
  • Medewerkers die na detachering terug kunnen keren in hun werk bij Vlastuin, behouden hun anciënniteit en arbeidsvoorwaarden.
  • In het kader van de hardheidsclausule wordt in kaart gebracht, welke boventallige werknemers recht hebben op de overgangsregeling voorwaardelijk pensioen (VPL). Op het Uniform Pensioenoverzicht staat of de werknemer voor deze regeling in aanmerking komt en wat het bedrag is. Deze regeling wordt op 31 december 2020 onvoorwaardelijk en toegevoegd aan het ouderdomspensioen maar de werknemer moet dan wel op 31 december 2020 nog in dienst zijn om de aanspraak te behouden. Bij een eventueel ontslag van een dergelijke medewerker wordt rekening gehouden met de noodzakelijke einddatum.
  • Vlastuin inventariseert onder medewerkers van 63 jaar en ouder of zij openstaan voor een regeling vervroegde uittreding.

De gemaakte afspraken en de voorwaarden worden in het sociaal plan verwerkt. Wij krijgen dan de nieuwe tekst voorgelegd om daarop nog te reageren. Nadat de tekst definitief is, leggen wij jullie het sociaal plan ter stemming voor. Voor alle duidelijkheid, alleen leden van de vakbonden mogen hun stem uitbrengen. Meer informatie hierover volgt.

Wij kunnen ons indenken dat jullie vragen hebben. Neem dan gerust contact op met de bestuurder van jouw vakbond. De contactgegevens staan hieronder.

Gerard van Cuijk
Mobiel: 06 20134089
g.vancuijk@cnvvakmensen.nl 

Hafid Chaaby
Hafid.chaaby@fnv.nl 

Johann Honders
Jhonders@rmu.nl