Carglass 2020 aanpassing ATV planning

Afgelopen week is er overleg geweest tussen Carglass en CNV Vakmensen over hoe het beste kan worden omgegaan met een aantal gevolgen door het coronavirus. Hierbij is voor dit moment een verzoek uitgewerkt om nadere afspraken te maken over het inplannen van ATV dagen.
Regels ATV dagen 2020
In de cao van Carglass is in artikel 7 opgenomen wat de ATV rechten van iedere werknemer zijn en hoe deze rechten worden toegekend en toegepast.
Iedere werknemer heeft op basis van een fulltime contract recht op 13 ATV dagen op jaarbasis, waarbij opgemerkt dient te worden dat voor de medewerkers van het CCC die in ploegendienst werken deze ATV rechten reeds zijn verwerkt in hun rooster.
Voor 2020 is afgesproken dat deze 13 dagen vrij opneembaar zijn binnen dit jaar, in combinatie met de proef voor 2020 om het JUS model in te voeren.

Coronavirus en ATV rechten
De gevolgen van het coronavirus zijn ook voor Carglass steeds nadrukkelijker merkbaar en voelbaar. Het aantal banen daalt steeds meer. Dit betekent niet alleen minder werk, maar ook minder inkomsten. Door deze situatie is in ieder geval het invoeren en toepassen van het JUS voor dit jaar niet mogelijk. Ook moet er bij Carglass nu gekeken worden hoe de schade door deze coronacrisis zoveel mogelijk beperkt kan worden.
Voor de korte termijn is daarbij gekeken naar de mogelijkheid om door het collectief inplannen van een beperkt aantal ATV rechten de leegloop in het werkaanbod zo efficiënt mogelijk op te vangen.
Carglass heeft de vakbonden verzocht om in te stemmen met het collectief inplannen van 2 ATV dagen op 4 mei en 22 mei. Hiermee kunnen in ieder geval 2 dagen efficiënt en voor de medewerkers op de meest gunstige wijze worden ingeroosterd. Dat bespaart voor Carglass ook kosten en nu kunnen alle kleine beetjes goed helpen. Dit collectief inplannen van 2 ATV dagen geldt overigens niet voor de medewerkers in de ploegendienst van CCC. Bij hen kunnen geen ATV dagen ingepland worden, hun ATV rechten zijn verwerkt in hun rooster. Zij werken gewoon volgens rooster. De medewerkers van het CCC die in ploegendienst werken zullen gewoon volgens hun reguliere rooster blijven werken, voor zover zij al niet vrijaf hadden op deze dagen.
De vakbonden kunnen zich vinden in deze beperkte inroostering van ATV rechten en willen dit dan ook positief aanbevelen bij de leden. CNV Vakmensen vraagt haar leden hier mee in te stemmen. Wij horen graag jullie mening.
Mocht je hier alsnog niet akkoord mee gaan, laat dit dan vóór 15 april geargumenteerd per mail aan mij weten: r.smeets@cnvvakmensen.nl 

Toekomst
De ontwikkelingen voor de komende periode zijn erg onzeker. Wij hebben met Carglass afgesproken om hier wekelijks contact over te hebben om zodoende tijdig afspraken te maken mochten deze nodig zijn. CNV Vakmensen zal jullie zeker op de hoogte houden en zo goed mogelijk informeren. Indien er nog een beroep op jullie gedaan moet worden, zal ook dat eerst met jullie worden afgestemd, óók dat is een meerwaarde van jullie lidmaatschap: informatie en inspraak.

Bezoek ons forum Je Achterban
Lees meer informatie, stel je vragen en praat mee op ons forum www.jeachterban.nl/carglass!

CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)! 

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl