Cao-traject Motorvoertuigen: jouw input is nodig!

Jullie huidige cao loopt op 31 oktober 2020 af. Het wordt dus weer tijd voor het maken van een voorstellenbrief voor de onderhandelingen. Daar heb ik jullie bij nodig.

Onze plannen om jullie bedrijven te bezoeken waren gemaakt. We wilden bij jullie ideeën ophalen voor de nieuwe cao en jullie laten weten hoe we de komende tijd te werk gaan.En toen veranderde Nederland. COVID-19 kwam ons land binnen. Met gevolgen waar iedereen in Nederland mee te maken kreeg. Ook voor jou als werknemer binnen de sector Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf.

En toch moeten jij en ik samen nadenken over een voorstellenbrief voor de komende cao-onderhandelingenVóór corona ging het goed met de Nederlandse economie. Er werd een gemiddelde economische groei verwacht. Er was duidelijk ruimte voor een goede loonsverhoging. Het is nog te vroeg om nu al te zeggen welke gevolgen de coronacrisis mogelijk heeft op de economische verwachtingen en op het komende cao-traject. Wij kunnen voor het cao-traject, op dit moment enkele scenario’s bedenken:

  1. Er komen in het najaar onderhandelingen op basis van een volledige voorstellenbrief met als doel tot een volwaardige nieuwe cao te komen.
  2. Er komen onderhandelingen, waarbij het uitgangspunt wordt de cao te verlengen met een aantal maanden en waarbij wordt gesproken over een loonsverhoging, verlenging van de pilot van het generatiepact plus afspraken over noodzakelijke punten.
  3. De onderhandelingen worden door de werkgevers uitgesteld naar een later tijdstip.

Uitgaande van het eerste scenario moeten wij natuurlijk wel weten wat jij en je collega’s in zo’n voorstellenbrief opgenomen willen hebben. Op dit moment is contact en overleg op afstand en digitaal met de leden van CNV Vakmensen meest voor de hand liggend. Daarom is het beste middel op dit moment een enquête. Met jullie medewerking krijgen we dan een goed beeld van jullie wensen over de inhoud voor de voorstellenbrief.

De komende weken ontvangen jullie 3 keer een aantal vragen waar ik jullie mening over nodig heb.

Week 1: inkomen, adv en ontwikkeling
Week 2: gelijk speelveld
Week 3: duurzame inzetbaarheid en overige vragen

Na de input vanuit de enquête stellen wij een concept-voorstellenbrief op. Dat concept gaat naar alle leden toe. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld daar een mening over te geven. Uiteindelijk stelt de landelijke cao-commissie de brief definitief vast.

In de tijd die gelegen is tussen nu en het vaststellen van de voorstellenbrief moet ook duidelijk worden of één van de genoemde scenario’s in het najaar op tafel komt of dat er zich nog weer een ander scenario ontwikkelt. Het is immers een bijzondere tijd waarin wij ons op dit moment bevinden!

GA NAAR DE ENQUÊTE

Ook via Je Achterban kun je meekijken en -doen tijdens alle fases van het cao-traject. Heb je vragen over de inhoud of proces dan kan dat ook op Je Achterban. Deze enquête vind je daar ook. Heb jij collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten of ontvang je deze nieuwsbrief per post? Dat kan dus ook op www.jeachterban.nl/motorvoertuigen/
Iedereen, lid of geen lid, kan op Je Achterban meepraten, de enquêtes invullen, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Die kun je zelf aanmaken en is uiteraard gratis.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws, Kijk daarom op "mijncnv" om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.

Marco Hietkamp was de afgelopen jaren jullie onderhandelaar namens CNV Vakmensen. Nu gaat hij  per 1 juli genieten van zijn pensioen. De onderhandelingen worden overgenomen door mij: Nicole Engmann.

Jullie kunnen mij bereiken via mail of whatsapp. Mochten er vragen zijn dan doe dat ook rustig. En ik hou mij aanbevolen voor een bedrijfsbezoek bij jullie, zodra dit weer op een verantwoordde en veilige manier mogelijk is natuurlijk.

Blijf gezond!

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1989