Lyondell brengt verbeterd eindbod uit voor de cao 2022-2024

Op 20 januari spraken vakbonden weer met jullie werkgever over de cao Lyondell (BoMa). Aanleiding daarvoor was onze brief waarin wij jullie werkgever nog één keer de kans wilde geven om met een beter bod te komen, nadat jullie het vorige overweldigend hadden afgewezen. Lyondell gaf gehoor aan onze vraag en bracht een verbeterd eindbod uit. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Hernieuwd eindbod Lyondell

Lyondell is bereid om  te bewegen op het loon voor 2023 en biedt nu 5,75%, in plaats van 5,25%. Ook is het generatiepact verbeterd. Je kunt in plaats van 3 jaar voor de aow-gerechtigde leeftijd al 5 jaar voor de aow, kiezen om deel te nemen aan de regeling. Hiervoor moet je 3 bovenwettelijke vakantiedagen in leveren. Ook is de doorbetaling verbeterd. Tenslotte wordt er ook een tekst aan de cao toegevoegd over wanneer je de brandweertaak niet meer hoeft uit te oefenen. 

Dit zijn de wijzigingen in het nieuwe eindbodt:
  • loonsverhoging van 5,25% op 1 april 2022 blijft gelijk, de loonsverhoging op 1 april 2023 wordt 5,75%, dit was 5,25%;
  • het generatiepact wordt een 83%-90%-100% regeling in de volcontinu of 80%-85%-100%-regeling voor de 2-ploegen LLD technician laden en lossen, dit was 83%-83%-100% of 80%-80%-100%;
  • het generatiepact gaat onder inlevering van 3 bovenwettelijke vakantiedagen, in op maximaal vijf jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd, dit was drie jaar;
  • voor werknemers die een medische beperking hebben die is vastgesteld door de arbo arts, vervalt de verplichting tot het verrichten van brandweertaken zonder dat sprake zal zijn van demotie als de medewerker de overige taken nog wel goed vervult.
De overige afspraken uit het eindbod blijven hetzelfde en vind je als bijlage bij deze nieuwsbrief.

Wat vinden de bonden

Omdat ook het verbeterde loonvoorstel voor 2023 van 5,75% nog steeds koopkracht verlies betekent, kunnen wij niet anders kunnen dan het negatief voor te leggen.
Vakbonden zien en waarderen echter de beweging die de directie maakt op de belangrijkste punten uit het oude eindbod: de loonsverhoging in 2023 en kwalitatieve afspraken. Invoering van het generatiepact is een belangrijke wens vanuit de werkvloer. Lyondell maakt de regeling op twee belangrijke punten aantrekkelijker. In plaats van drie jaar voor de aow-gerechtigde leeftijd kun je nu vijf jaar voor de aow-gerechtigde leeftijd al deelnemen, onder de voorwaarde dat je bij deelname drie bovenwettelijke vakantiedagen inlevert. Dat is een flinke verbetering. Daarnaast is de regeling financieel aantrekkelijker doordat deze van 83-83-100 is op geplust naar 83-90-100. 
De ontziemaatregel voor het uitvoeren van brandweertaken is ook een mooie afspraak. Collega’s die fysiek niet in staat zijn de brandweertaken uit te voeren, worden ontzien en behouden hun seniorpositie als zij de overige werkzaamheden wel uitvoeren. Dat is fair. 
We zien dat Lyondell grote stappen maakt. Er wordt nu gehoor gegeven aan de roep om tot meer kwalitatieve afspraken te komen en daar zijn wij blij om. Of het genoeg is bepalen jullie tijdens onze ledenraadpleging op 31 januari a.s.

Graag zien we jullie allemaal op dinsdag 31 januari a.s.

Wij willen het hernieuwde eindbod en de gevolgen van een eventuele stem voor of tegen graag met jullie bespreken op onze achterbanraadpleging. We zullen tijdens de vergadering stemmen.  We rekenen op jouw steun en aanwezigheid op één van de ledenraadplegingen op:

Dinsdag 31 januari om 13:30 of 19:00 uur in het ‘Carlton Oasis’ in Spijkenisse

Voor degene die echt niet aanwezig kunnen zijn zal er na de ledenraadpleging nog 48 uur lang de mogelijkheid zijn om digitaal je stem uit te brengen. Je krijgt hiervoor later een stemlink.

Onthoud ook dat een stem tegen betekent dat er collectieve actie nodig is om een beter bod af te dwingen. Het gaat namelijk om een verbeterd eindbod en wij zijn er van overtuigd dat wij met deze laatste onderhandelingsronde het maximale er uit hebben gehaald.
 
We zien jullie graag in grote getalen op 31 januari!

Reageren op deze nieuwsbrief? Spreek één van de kaderleden aan of mail ons. Ook kunt je op onze cao pagina alles nog eens teruglezen en je reactie achterlaten.

Namens de gezamenlijke cao delegatie van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie,

Joop Oskam en Marco Peters (kaderleden CNV)

en

Jelmer Hoogland
Bestuurder CNV Vakmensen
j.hoogland@cnvvakmensen.nl

en

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
d.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads