Update cao onderhandelingen PPG

Gisteren vond de tweede onderhandelronde plaats voor de verlenging van jullie cao. Tijd voor een update dus. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er momenteel in den lande behoorlijk stevige discussies worden gevoerd over de loonparagraaf. Weliswaar neemt de inflatie (de snelheid waarmee dingen duurder worden) inmiddels wat af, de koopkrachtschade (de optelsom van dingen die de afgelopen tijd duurder zijn geworden) is enorm.

Over de afgelopen periode, waarover we graag met PPG willen afrekenen, bedraagt die schade liefst 14,3%. Dat afrekenen over de achterliggende periode is een systematiek die bonden al sinds mensheugenis hanteren. Wat dat betreft valt inflatie en de gevolgen nog het best te vergelijken met een flinke storm en de schade die zo’n storm aanricht. Het is inmiddels wat minder hard gaan waaien ( overigens waait het in vergelijking tot de afgelopen decennia nog steeds keihard), maar de stormschade die is aangericht in het afgelopen jaar is enorm. En dat merken jullie aan je portemonnee bij het doen van boodschappen en het verwarmen van je huis. Je kunt gewoon minder met dezelfde hoeveelheid geld als een jaar geleden.

Des te merkwaardiger is het daarom dat jullie werkgever, anders dan voorheen, uitsluitend vooruit kijkt als het over de onderhandelingen over het loon gaat. “Vooral vooruitkijken”, wordt daarbij gezegd. Alsof niet de hele tuin nog vol ligt met stormschade die eerst opgeruimd moet worden. Waarbij voor het gemak voorbij wordt gegaan aan het feit dat het bedrijf tijdens Corona de zakken flink gevuld zijn, niet in het minst door jullie inzet in die periode. Alleen is er nu niemand die daarvoor klapt.

Sterker: het structurele loonbod van 4,6% zoals dat gisteren door het bedrijf is gedaan ligt daarmee ca. 10% onder wat vakbonden vragen als herstel voor de geleden koopkrachtschade. En daarmee verlangt het bedrijf feitelijk dat jullie in volume je vakantiegeld of dertiende maand in gaan leveren om deze schade te gaan herstellen. Voor degenen onder jullie die zich afvragen waarom het bedrijf voor deze koers kiest in afwijking van de afgelopen jaren: daar wordt geen enkel argument voor gegeven. Vooral vooruit kijken dus en doorlopen! Als pleister op de wond wordt nog € 1.000,- eenmalig geboden. Dat is prettig om de gasrekening voor de komende twee maanden mee te betalen, maar voor de daaropvolgende periode kijkt PPG graag weer vooruit en uit het raam.

Hoewel het loon dus een belangrijk gespreksonderwerp is, hebben we het ook over de overige punten gehad die tijdens ons rondje land terugkwamen. Zo herkent het bedrijf zich niet of nauwelijks in wat gezegd is over werkdruk of over de haperende bonus-systematiek. Maar ook de reiskosten vergoeding is besproken. Waar je zou verwachten dat PPG gelijke tred houdt met de ontwikkelingen die de overheid mogelijk maakt (van € 0,19 naar € 0,21 onbelast per kilometer), is het bedrijf niet bereid om verder te gaan dan een verhoging van de bestaande vergoeding van € 0,15 naar € 0,16 en een verruiming van de cap van 30 km naar 40 kilometer. Daarmee wordt de kloof tussen wat het bedrijf kan doen en wat fiscaal mogelijk is, groter in plaats van kleiner.  

Tot slot. PPG heeft andermaal voorstellen gedaan voor een wijziging van het Sociaal Plan. Wij hebben goed naar jullie geluisterd en  aangegeven dat wij het daar simpelweg niet met jullie directie over willen hebben. Vooral vooruitkijken dus!

Begin maart staat de volgende ronde gepland voor de onderhandelingen. Uiteraard houden we jullie dan weer op de hoogte van de ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,

 

De onderhandelingsdelegatie PPG,


Jan-Willem Brinkhorst                                                         Leen van Mever

Chantal van Binsbergen (CNV Vakmensen)                         Thea Snijders

                                                                                             Erik de Vries (FNV Procesindustrie)