PPG Coatings Nederland legt Ultimatum naast zich neer: Acties zijn onvermijdelijk

Omdat de onderhandelingen met jullie directie voor een nieuwe cao PPG Coatings Nederland gestrand zijn, ontvingen zij op 9 mei 2023 een Ultimatum vanuit CNV Vakmensen. Dit Ultimatum is spijtig genoeg op vrijdag 12 mei om 12:00 uur verstreken. Met dit Ultimatum boden wij jullie directie een redelijk termijn om aan de eisen van de leden tegemoet te komen. De directie heeft ons inmiddels kenbaar gemaakt niet in te willen gaan op het Ultimatum. Zij hebben ons per mail laten weten de ontwikkelingen van de acties af te wachten. Wij hadden gehoopt op een uitnodiging voor een hervatting van de onderhandelingen. Dit is jammer genoeg niet gebeurd. Hiermee zijn acties onvermijdelijk geworden. Via deze nieuwsbrief ontvang jij instructies en informatie over onze vervolgstappen.

Het actiecomité PPG leden
Op het moment dat is besloten om het Ultimatum te verzenden is er door de leden een actiecomité opgericht. Dit actiecomité bestaat uit leden van CNV Vakmensen en FNV die de actievormen op een veilige manier bedenken en voorbereiden. Als CNV Vakmensen ondersteunen wij en faciliteren wij hen om de acties effectief en veilig te laten verlopen. Het is daarbij goed om te weten dat actievoeren geen doel is, maar een middel.

Wanneer acties?
Actievoeren heeft geen zin als jouw werkgever weet wanneer , waar en in welke vorm je actie gaat voeren. Daarom houden wij onze kaarten op de borst met als doel om het element van verrassen in takt houden. Allen op deze manier lukt het ons om werkgevers er niet in te laten slagen dat zij stakingen breken. Daarom zullen wij jou een uur voordat jouw dienst begint op de hoogte stellen dat er een actie op jouw locatie gestart wordt. Dit doen wij via mail en hierin ontvang je alle informatie en instructies. Houdt jouw mail dus de komende dagen/ weken goed in de gaten!

Wat moet je weten over actievoeren en jouw rechten en plichten?
Wij hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Via de volgende link kun je deze vragen lezen: Staken: opkomen voor betere arbeidsomstandigheden | CNV (cnvvakmensen.nl)

Hierbij toch even een aantal aandachtspunten:

  • Georganiseerd staken betekent: werk neerleggen op instructies van je vakbond. Dus niet zelf bepalen, saboteren, stuk maken!
  • Zowel vaste krachten als uitzendkrachten mogen staken.
  • Bij een staking ‘kan’ je werkgever je loon inhouden.
  • Leden die staken krijgen een stakingsuitkering. Als je geen lid bent, krijg je ook geen stakingsuitkering. Dus het is handig om nu snel lid te worden (dit kan ook op de stakingsdag).  
  • Je werkgever mag jou of je collega’s niet vragen wie er staken.
  • Je werkgever mag je niet weerhouden van staking.
  • Je werkgever mag je niet intimideren.
  • Het staat de werkgever wel vrij te vragen of je gewerkt hebt (uiteraard hoef je daar geen antwoord op te geven).
  • Je werkgever mag geen besmet werk laten doen, geen stakingsbrekers inzetten.
  • Als je stakingsformulier hebt ingeleverd bij jowu vakbond, mag je weer naar huis maar niet aan het werk. Je bent van harte welkom voor een kop koffie bij de actietent op de locatie. Maar ga niet het terrein op! Dat heeft PPG namelijk verboden voor actievoerders!

Waar ging het ook alweer over?
Op 6 april ontvingen wij een eindbod van jullie directie met een loonbod die op geen enkele wijze in de buurt komt van onze looneis. Ondertussen bleek op 3 april 2023 dat de aandeelhouders genieten van een gestegen winst van ca. 35% per aandeel. Dit terwijl de medewerkers vragen om een loonsverhoging die recht doet aan de inflatie(14,3%). De aandeelhouder geniet wel van koopkracht, maar jij verliest koopkracht. Dit eindbod is afgewezen door een meerderheid van de leden en de directie koos ervoor om op geen enkele manier uit deze impasse te komen. Tijdens de daaropvolgende driekwartvergadering is, met pijn in het PPG hart van velen medewerkers, besloten dat acties onvermijdelijk zijn. Het voelt ongewoon en vreemd om het werk neer te leggen bij het bedrijf waar je zo lang met plezier werkt, maar het doel van deze acties is het realiseren van een eerlijke verdeling waarbij de factor arbeid(jij!) ook een keer meeprofiteert van de winsten. Hier gaat het om.

Jouw collega wil meedoen met de acties maar is nog geen lid?
Geen probleem dat kan via deze link https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ of schrijf jouw op locatie! Wil je het cao traject volgen? Klik hier voor de cao pagina 

Vragen of problemen?
Heb je dringende vragen of problemen die te maken hebben met het actievoeren. Neem dan contact op met ondergetekende. Anders kun je ook contact opnemen met het Landelijk Actiecentrum CNV Vakmensen via 030 - 751 1450 . De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van  9:00 tot 17 :00 uur.

Met vriendelijke groet,
Mede namens de kaderleden,

Souleiman Amallah(waarnemer van Chantal van Binsbergen)
Bestuurder CNV Vakmensen
E.: s.amallah@cnvvakmensen.nl
M.: 06 205 222 11