Zware tijden voor Covestro

Het is het slechtste jaar tot nu toe voor Covestro. Deze boodschap kregen jij en je collega’s vorige week. De vakbonden werden bijgepraat tijdens het periodieke overleg.

Covestro let op de kleintjes. Dat bleek ook wel tijdens het overleg dat onlangs plaatsvonden. Om kosten te besparen was dit overleg gepland op de site in Waalwijk. Door de gevolgen van de brand moest er worden uitgeweken naar het Fletcher hotel in Waalwijk. Tijdens dat overleg werden de volgende zaken besproken:

Business update
Het gaat niet goed, zo meldde de directie. Het slechtste jaar voor Covestro sinds de start. De boodschap was duidelijk; alle maatregelen om geld te besparen worden bekeken. Dit is eerder ook al in de Town hall meetings gezegd.

Niaga
De sluiting van bedrijfsonderdeel Niaga is ook besproken. Inmiddels zijn de eerst aanzeggingsbrieven verstuurd.

Overname
De onderhandelingen van Covestro met de Abu Dhabi National Oil Company ADNOC lopen nog steeds. Meer kon de directie in Nederland daar niets over zeggen.

BHV Vergoeding
In de cao zijn ook afspraken gemaakt over het opstarten van verschillende werkgroepen. Zo heeft een werkgroep een voorstel gedaan om de vergoedingen oor BHV/EHBO te vereenvoudigen. In de bijlage kun je de oude en nieuwe vergoeding vergelijken   . Laat even weten of je met de nieuwe vergoeding instemt. Dat kun je doen door een mail te sturen naar e.leunissen@cnvvakmensen.nl. Ik leg het voorstel van de werkgroep positief aan je voor. De werkgroep gaat ook nog naar de lokale Ondernemingsraden voor de uitvoer. De fitness vergoeding voor bedrijfsbrandweer van Hoek van Holland blijft bestaan

Werkgroepen
1. Bedrijfsfitness; Covestro heeft een afspraak gemaakt met Bedrijfsfitness Nederland. Hierdoor kan iedereen een sportabonnement fiscaal vriendelijk verrekenen bij een van de 4000 aangesloten sportscholen via de benefit shop. Dit gaat in vanaf 1 januari 2024. De lokale regelingen voor Geleen en Zwolle worden gehandhaafd tot einde contract en op die manier uit gefaseerd.
2. Consignatiedienst vergoedingen en werken op feestdagen worden nog besproken.
3. Covestro werkt aan een communicatieplan voor duurzame inzetbaarheid. Zo zullen medewerkers eerder en persoonlijker informatie krijgen over bijvoorbeeld pensioengerelateerde zaken en de TOR regeling. 

CODAC
Het project CODAC, het opnieuw wegen van de functies binnen Covestro, is nog steeds in volle gang. Dit duurt langer dan in eerste instantie gedacht, moet ook de werkgever erkennen. Covestro heeft uitleg gegeven over het proces en de status van de verschillende fases. De kick-off voor fase 3 zal nog voor de kerst zijn. In een volgende meeting wordt besproken wat de resultaten zijn. Dan moet ook blijken of functies/medewerkers, in een lager schaal komen en zo ja, hoe we hiermee om gaan. De afronding van CODAC wordt in Q1 van 2024 verwacht

Pensioen
Laatste onderwerp was het pensioen. Pensioenen blijven voorlopig nog bij PDN. Door de gestegen rente heeft PDN wel laten weten dat de pensioenopbouw wordt verhoogd. Covestro is momenteel afhankelijk van de afspraken die DSM maakt met PDN. Wel heeft Covestro de samenwerking met andere ex-DSM bedrijven gezocht. Daarnaast is er een eigen bestuurslid dat de belangen van deze groep behartigt. Wil je meer weten over het de wet toekomst pensioen, klik dan hier.

CAO
De cao-teksten zijn inmiddels gecontroleerd en getekend. Binnenkort zullen de teksten via de interne kanalen van Covestro te lezen zijn. Al met al was het een goed en openhartig gesprek.

Ledenwerving
De situatie bij Covestro geeft aan hoe belangrijk het is om een sterke vakbond te hebben. Alleen met een grote achterban kunnen we meesturen. Ik roep je daarom op om met je niet-georganiseerde leden in gesprek te gaan. Wijs ze op het belang van een vakbond. Dat we meer doen dan alleen maar cao’s afsluiten. Wij zijn ook jouw stem in de onderneming. Overtuig ze om lid te worden van onze beweging.

Kaderleden iets voor jou?
Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je altijd terecht bij je kaderleden Frederike van der Vegt in Zwolle en Joeri Bruurmijn in Waalwijk. Frederike en Joeri kunnen altijd hulp gebruiken. Wil jij ook meedenken over de koers van Covestro? Wil jij ook opkomen voor goede arbeidsvoorwaarden voor jou en je collega’s? Wordt dan net als Frederike en Joeri kaderlid. Want kaderleden zijn van groot belang. Zij zijn de ogen en oren van CNV Vakmensen op de werkvloer. Interesse? Neem dan contact op met Frederike of Joeri. Je kunt natuurlijk ook altijd met mij contact opnemen. Dat kan via de mail of via jouw cao-pagina.

Mede namens Frederike en Joeri.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl

 

 

 

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error